LAGUMDŽIJA – HASANOV

Azarbejdžan spreman investirati u infrastrukturne i druge projekte u BiH

Lagumdžija je zahvalio rukovodstvu Azarbejdžana za angažman vezan za TAP/IAP projekt u čijoj realizaciji će učestvovati i BiH, a kojim će prirodni gas od Transjadranskog gasovoda (TAP) biti transportiran do zemalja Zapadnog Balkana.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je ambasadora Republike Azarbejdžan za BiH sa sjedištem u Beogradu Eldara Hasanova.

Glavna tema razgovora bilo je jačanje ekonomske saradnje BiH i Azerbejdžana što je obostrani interes dvije zemlje.

Sagovornici su se usaglasili da dalje zajednički treba raditi na modalitetima ekonomske saradnje.

Ambasador Hasanov zahvalio je Lagumdžiji za angažman koji je u značajnoj mjeri doprinio pokretanju investiranja azarbejdžanske kompanije "Benkons", koja u BiH ima kćerku – firmu "Benkons – Bosna" u Doboju gdje gradi fabriku za preradu voća i povrća.

Početna investicija je vrijedna 30 miliona eura, a planovi investitora su da izgrade sistem od tri uvezane fabrike u kojima bi što direktno, što indirektno bilo uposleno oko 1.500 ljudi.

 

Istaknuto je da ranije istaknuti interes Azarbejdžana da investira u infrastrukturne i druge projekte u BiH treba operacionalizirati i u tom smislu bi uskoro trebao uslijediti sastanak delegacija dvije države da bi se finalizirali sporazumi o uzajamnoj zaštiti investicija, te ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Lagumdžija je zahvalio rukovodstvu Azarbejdžana za angažman vezan za TAP/IAP projekt u čijoj realizaciji će učestvovati i BiH, zajedno s Grčkom, Albanijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, a kojim će prirodni gas od Transjadranskog gasovoda (TAP) biti transportiran do zemalja Zapadnog Balkana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uspjelo je izlobirati da trasa Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) prođe kroz BiH u čemu je imalo podršku vlasti Azarbejdžana.

Ambasador Hasanov zahvalio je Lagumdžiji za inicijativu da Predsjedništvo BiH uputi poziv za uzvratnu posjetu predsjedniku Republike Azarbejdžan Ilhamu Aliyevu.

– Ocijenjeno je da će posjeta predsjednika Aliyeva dati dodatni poticaj jačanju ekonomske, ali i ukupne saradnje dvije zemlje.

Ambasador Hasanov uputio je poziv Lagumdžiji da posjeti Azarbejdžan – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.