Salmedin Mesihović

Apokalipsa sada

Kažu da je najgore onome čovjeku, porodici ili narodu koji izgubi i trunku razuma, u utone u košmar fantazije, mržnje, utopije, fanatizma, pohlepe i gluposti. Neke stvari suštinske prirode prolaze proed nas, a da se slabo analiziraju. Jedna od takvih priča je objavljivanje rezultata popisa iz 2013. god. I šta se desilo, izbila je prepirka vezana za odabir metolodogije prilikom objavljivanja rezultata, odnosno po pitanju da li i na koji način uvrstiti u popisne strukture i šablone nerezidentne Bosance i Hercegovce. I onda se primijeni uobičajena metodologija eksponenata 18. novembarskog režima (koju tako uspješno primjenjuje u zadnjih 26 godina), a to je izazivanje svadje i straha po međunacionalnoj osnovi. A osnova je izračunavanje procenata.

Ali kada se razgrne zavjesa ili koprena ili opsjena ispred ove matematičke formulacije otkriva se apokalipsa u kojoj sada živimo. Po jednoj metodologiji u BiH ima manje oko 850 000, a po drugoj metodologiji oko 1 100 000 stanovnika.  Bez obzira na prezentiranu metodologiju, ove cifre tako faktički pokazuju da nas je u odnosu na vrijeme kada je uspostavljen 18novembarski režim (znači u toku frtalja stoljeća) manje za jednu četvrtinu. Bez obzira na prezentiranu metodologiju, sva tri konstitutivna naroda i Ostali imaju stravične biološke gubitke i padove u svojim brojnosti na području Bosne i Hercegovine. Kao historičar mogu odgovorno tvrditi da ovakav depopulacijski pad (a da nije uzrokovan nekom smrtonosnom pandemijom ili kontinuiranim višedecenijskim ratom) nije zabilježen u cjelokupnoj povijesti. Riječ je o totalnoj katastrofi, posebno ako se ima u vidu da je u periodu od 2013. do 2015. god. došlo i do pojačavanja iseljavanja u Njemačku. Pojedini krajevi Unsko – sanskog kantona i Zapadne Bosne postaju depopualcijske pustinje. Ako se nešto radikalno ne učini, depopulacija će se progresivno ubrzavati i vrlo brzo dostignuti će se nivo biološke održivosti.

To što će bosanskohercegovački Hrvati nestati 2055, bosanskohercegovački Srbi nestati 2060, Bošnjaci nestati 2065, a Ostali nestati 2070. god. izgleda da ljubitelje procenata apsolutno ne interesira. To se naravno neće spriječiti otvaranjem tržnih centara ili prodajom zemlje strancima, nego samo industrijalizacijom i okretanjem novim paradigmama života (npr. znanosti/nauci) koje su zanemarane u okvirima propagiranih i provođenih ideologija 18novembarskog režima. Može se slobodno reći da se na Bosancima i Hercegovcima, bez obzira da li se izjašnjavali kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati provodi i sada nakon 20 godina od završetka rata, agresije, etničkog čišćenja i genocida provodi neka vrsta uništavanja, samo sada u formi nekog auto-etničkog čišćenja, autodestrukcije i autogenocida.