Aner Žuljević podnio inicijativu za ukidanje Doma naroda Parlamenta FBiH

HDZ je dvogodišnjim blokiranjem imenovanja sudija Ustavnog suda, sustinski ugasio Dom naroda Parlamenta FBiH u njegovoj najvažnijoj ustavnoj nadležnosti zaštite vitalnog nacionalnog interesa, stoga je, u skladu sa poslovnikom DN PFBiH delegat SDP BiH Aner Žuljević podnio inicijativu da se na osnovu ovlaštenja iz člana 143. usvoji Odluka o ukidanju Doma naroda PF BiH.

„Zakonodavac je predvidio članom 42. u okviru zakona o postupku pred Ustavnim sudom na koji način se ostvaruju prava kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

U Ustavnom sudu osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa (u daljem tekstu: Vijeće) koje je nadležno za odlučivanje o pitanjima vitalnog interesa konstitutivnih naroda prema proceduri utvrđenoj ovim zakonom.

Vijeće se sastoji od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan Član iz reda ostalih. Sudije bira Predstavnički dom i Dom naroda.

Više od dvije godine traje trakavica u vezi s popunom upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

Naime, ovaj Sud sastoji se od devet sudija, a u Sudu ih je trenutno pet. Ne funkcionira ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, jer od sedam članova radi njih četvero. Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH provelo je dva odvojena konkursa, prvi za troje nedostajućih sudija, a potom i za četvrtog, koji je u međuvremenu penzionisan.

VSTV je nakon toga tražio mišljenje od Ustavnog suda FBiH i kompletna dokumentacija sa ocjenama kandidata uz mišljenje Ustavnog suda dostavljena je rukovodstvu FBiH.

Na osnovu prethodno iznesenog nedvosmisleno je jasno kako je Ustavna uloga Doma naroda PF BiH obesmišljena činjenicom da predsjednik FBiH Marinko Čavara već dvije godine onemogućava izbor sudija Ustavnog suda.

Navedenim nezakonitim činom Predsjednik FBiH svjesno opstruira mogućnost konstituisanja Vijeća za vitalne interese koje u trenutnom broju sudija nema kapacitet za odlučivanje.

Nevjerovatno je da su politički predstavnici HDZ koji su izraziti glasnogovornici prava konstitutivnih naroda svojim političkim potezima ugasili jedino nadležno tijelo koje je zaduženo odlučiti da li je nešto vitalni nacionalni interes ili ne?

Mjesecima traje zabrinutost i kampanja kada je u pitanju imenovanje političke, a ne stručne Komisije za vrijednosne papire, dok se dušebriznici ne oglašavaju o opstrukciji Ustavnog suda FBiH koja pravi nemjerljivu štetu šaljući dramatične poruke pravne nesigurnosti koju kreira politika bez bilo kakve krivične odgovornosti.

Naravno, očigledno se radi o dogovornom modelu vladajućih stranaka koji su na ovaj način sistemski srušili demokratiju, uveli nas u anarhiju i omogućili sebi vječno vladanje kroz instrument opstrukcije kako se naredni izborni rezultati ne bi mogli implementirati, pa taman i po cijenu da je ugašen pravni institut vitalnog nacionalnog interesa.

Ovo je samo potvrda da se već godinama radi o lažnoj zabrinutosti nacionalnih lidera i njihovim svjesnim zloupotrebama u igranju emocijama naroda sa kolektivnim pravima, gdje se na kraju ispostavilo da je vlast uvijek važnija od svih narodnih/nacionalnih interesa.

Na kraju, kako je dominantna ustavna uloga Doma naroda, zaštita vitalnog nacionalnog interesa koja je opstrukcijom Čavare ugašena, ne vidim uopšte potrebu da takav nefunkcionalan Dom,  koji ne može štititi prava, postoji i troši osam miliona KM godišnje.

Iz svega navedenog podnosim inicijativu, koju smatram svrsishodnom i koja će doprinijeti efikasnijem i ekonomičnijem radu zakonodavne vlasti nego sto je to bilo praksa do sada“, navodi se u obrazloženju inicijative Anera Žuljevića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.