Završena je era skrivanja i dvostrukih parlamentarnih igara

Aner Žuljević: Nadam se da ćemo dobiti vladajuću koaliciju koja će preuzeti odgovornost

Kako gledate na činjenicu da inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH nije dobila podršku na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta?

Naša inicijativa je u političkom smislu uspjela, jer je ostvarila svoj cilj, s obzirom da je bila isključivo usmjerena na jasno profilisanje postojanja parlamentarne većine koja podržava ovakvu vladu Federacije BiH. Mi smo kod glasanja na Domu naroda svjedoćili konstituiranju jedne nove koalicije, koja je upravo bila rezultat intenzivnih političkih dogovora nakon podnošenja inicijative od strane SDP sa drugim strankama koji su se deklarisali kao opozicija. Suština naše inicijative jeste bila da prestane skrivanje u Domu, tj da jasno vidimo ima li ova Vlada podrsku ili ne? Danas je postalo jasno da to nisu više samo SDA i HDZ, već da u Domu naroda postoji 31 delegat koji čini parlamentarnu većinu. Evidentno je kako osim SDA i HDZ ovu Vladu podrzavaju SBB, ASDA, HDZ 90 i NS Radom za boljitak. Dakle jedna veoma zanimljiva koalicija je na djelu. Ne oćekujem ništa dobro od ovakve koalicije, ali je sada jasna adresa kojoj se svi trebamo obratiti zbog stanja u kojem se država nalazi, a to stanje nije dobro. Više se niko ne može pretvarati oko toga ko je vlast, a ko opozicija. Sada je to sasvim jasno. To su sada stranke koje preuzimaju odgovornost za stanje u zemlji. Bilo je jasno nakon posljednjih medijskih najava da SDA i HDZ ne bi ni zakazali sjednicu Parlamenta da nisu imali potvrdu kako neće biti podržana inicijativa za izglasavanje nepovjerenja.

Inicijativu SDP-a BiH su u Zastupničkom domu podržale gotovo sve opozicione stranke, no u Domu naroda izostala je podrška delegata koji dolaze iz SBB-a. Jeste li očekivali ovakav ishod?

Završena je era skrivanja i dvostrukih parlamentarnih igara, nakon glasanja je više nego očigledno kako je SBB stranka koja je dio vladajuće koalicije jer su podržali ostanak trenutne Vlade. Meni je drago što smo konacno dobili vladajuću koaliciju koja ce početi nešto raditi. Previše vremena su nam SDA i HDZ do sada oduzeli, a nisu uradili ništa. Novoj koaliciji treba dati priliku mada ja ne vjerujem da će se bilo šta suštinski promijeniti u odnosu na stanje koje imamo u proteklih godinu dana. SDP će nastaviti da se kao lider opozicije nastoji profilirati kao jasna akternativa postojećoj vlasti.

U inicijativi je, između ostalog, navedeno da aktuelni saziv Vlade FBiH nema podršku parlamentrane većine. Kako to utiče na rad Parlamenta?

Parlament FBiH je faktički na godišnjem odmoru već godinu dana. Do sada je održano tek nekih 4 ili 5 sjednica i to u pravilu vanrednih. Imali smo situaciju da se u predstavničkom domu ne može usvojiti ni dnevni red. Svakom ko se išta razumije u politiku zna da se u takvim situacijama u normalnim zemljama raspisuju vanredni izbori. To je rezultat krize vlasti i neodgovornosti SDA i HDZ ćija Vlada gotovo niša ne šalje prema Parlamentu. Ovo je ubjedljivo najneefikaniji mandat od svih dosadašnjih saziva Parlamenta FBiH i veliko je pitanje koliko će građani FBiH trpjeti i tolerisati ovakav nerad vladajuće većine koja je gotovo pa zaboravila da Parlament FBiH uopste postoji. Jasno smo i rekli da nam je cilj utvrditi da li postoji većina koja podržava ovakvu vladu. Dobili smo odgovor i drago nam je da je konačno razjašnjeno ko bi u narednom periodu trebao preuzeti odgovornost za stanje u zemlji.

S druge strane, premijer Novalić ističe da je funkcionisanje Vlade FBiH određeno Ustavom FBiH, što nije slučaj sa voljom parlamentarne većine. On tvrdi da je aktuelni saziv Vlade FBiH uputio više zakona u parlamentarnu proceduru u odnosu na ono što je prošla Vlada uradila u istom periodu. Kako ocjenjujete ove navode?

Premijer nas očito poziva da vjerujemo njemu umjesto svojim očima. Na sjednici smo imali priliku čuti od Premijera da je problem s penzijama, jer je u prethodnom mandatu penzija povećavana dva puta. To da su penzije povećane dva puta je jedna od rijetkih istina koje je rekao Premijer i na to smo ponosni. Jer osim što su povećane, one su i redovno isplaćivane, a naša je želja da ova Vlada poveća penzije dva puta po 10 posto i mi ćemo ih u tome svakako podržati i čestitati im na uspjehu.

Što se tiče zakonskih riješenja od ove Vlade, koliko se sjecam 90% zakona koje smo u ovom mandatu razmatrali su zakoni koje je predložila prethodna vlada. Stoga je više nego jasno kako je Premijer Novalić suviše rano poćeo uveseljavati javnost raznoraznim retoričkim vratolomijama. Suština je da njegova Vlada u 6 mjeseci nije uradila ništa vrijedno spomena. Jedino su nametnuli zakon o radu kojim se radnici pretvaraju u robove, te su posmjenjivali više stotina članova uprava i nadzornih odbora, vrlo često nezakonito, a nerijetko i protivno sudskim presudama. To je dominantno tema rada Novalićeve Vlade. Vrhunac njenog mandata do sada je povlaćenje kompanije SHELL iz procesa istraživanja nafte, uz naknadno objašnjenje Vlade kako sad idemo sami u taj projekat. To je prosla Vlada uspjesno vodila tri godine i taj posao je trebao osigurati milijarde investicija, a aktuelna vlada je to pretvorila u još jedan u nizu spinova kojim se mjesecima nevješto igraju s građanima.

Vjerujete li da će, nakon razgovora lidera SDA i SBB-a, ipak doći do stabilizacije političkih prilika u FBiH?

Ja se nadam da cemo dobiti vladajuću koaliciju koja će preuzeti odgovornost. Nisam optimista da će ova kombinacija osim matematičke većine ponuditi bilo šta novo. Već je jedna godina upropaštena, a iduća godina je izborna i poznavajuci SDA i HDZ oni neće raditi ništa drugo osim boriti se da pobjede i na tim izborima. To znaci faktički dvije godine bez bilo kakvih bitnih poteza i reformi. Volio bih da nisam u pravu, ali bojim se da nas ćeka jos jedna izgubljena godina.

Interesuje nas i Vaš stav o trenutnoj poziciji DF-a kada je u pitanju federalni nivo vlasti. Kako gledate na situaciju u kojoj je DF malo u poziciji, malo u opoziciji?

Pozicija DF na nivou FBiH jeste da su oni opoziciona stranka jer se tako ponasaju u Parlamentu. Njihovi ministri su dali ostavke, ali ih predsjednik FBiH prihvaca na kapaljku uvodeci u politicku praksu FBiH nedemokratske poteze kojih se nije dosjetio ni njegov prethodnik na toj poziciji. Na nivou BiH i nekih kantona DF je vlast i mislim da će se oni vrlo brzo morati opredjeliti oko tog svog učešća u vlasti jer će zasigurno biti u politički neodbranjivoj poziciji. Problem u FBiH nije u DF, vec u SDA i HDZ koji nemaju znanja niti želje da naprave fukcionalnu vlast koja će raditi u korist građana.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.