Aner Žuljević je jedan rijetkih delegata Doma naroda, koji se već treći mandat odrekao novca za taj angažman

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jedan je od rijetkih koji već treći mandat sjedi u ovom domu, a odrekao se novca za taj angažman.

On za “Unu” kaže da su bh. političari najplaćeniji u regiji.

Samo za plate i naknade parlamentaraca iz budžeta se potroši više desetina miliona maraka, sto je apsurdno kad pogledamo socijalno stanje u zemlji.

Nažalost, neimplementacija izbornih rezultata sa izbora 2018 godine nas je uvela u šizofrenu političku situaciju koja se reflektuje kroz hronični nerad parlamenata svih nivoa.”, kazao je Žuljević.

On ističe da je Dom naroda PF BiH jedina institucija koja je potpuno transparentno prikazala primanja svih delegata po svim osnovama i to je po njemu jedan značajan iskorak u transparentnosti koji ne vidimo nigdje drugo.

Međutim, nikad se u politici nije manje radilo, a neosnovano više naplaćivalo, pa praktično možemo govoriti o plaćenom neradu.

Odgovornost za to najvećim djelom snose izborni pobjednici, tj vlast koja praktično godinama nema ozbiljnog plana niti za jednu društvenu reformu, od zdravstva, socijale, obrazovanja, ekonomije koja bi trebala proći kroz parlament.

Svima je više nego jasno, kako vlast već godinama bitiše u tehničkom mandatu, gdje su nevjerovatno malo posvećeni donošenju zakona, jer se isključivo bave raspodjelom novca kroz Uredbe, gdje bježe od Parlamenta kako bi sakrili divlje političke kriterije po kojim djele novac najvećim djelom svojim tajkunima”, kaže Žuljević.

Izvršna vlast sve uradila da Parlament što manje radi

Tvrdi da se zbog takve prakse parlament vrlo malo sastaje, a i kad se sastane razmatra najvećim djelom neke minorne izmjene zakona, zastarjele izvještaje i covid situaciju.Bh, poliitčari najplaćeniji u regionu

“Moram biti do kraja iskren i reći, da je izvršna vlast u ovom mandatu sve učinila da Parlament što manje radi, a kad je i radio nije imao priliku da sretne kadrove izvršne vlasti koji godinama pokazuju nepoštivanje spram institucije parlamnta.

Zaključno, prolazi još jedan skupo plaćen i protraćen mandat u kojem se vrlo malo brinulo o problemima građana, a iznad prosječno zarađivalo u politici.

Kad se pogledaju milioni kojim su plaćeni političari, dok je penzija 400 KM, a minimalna plata 406 KM jasno je da se nalazimo u dramatično socijalno raslojenom društvu u kojem politika odlično živi decenijama bez bilo kakve odgovornosti za svoj nerad”, zaključuje Žuljević, koji smatra da je odavno bilo vrijeme da se plaća političara veže za minimalnu plaću u privredi, kako bi na taj način bila direktno određena rezultatima te iste politike u poboljšanju života građana koji su ih birali.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.