Neprihvatljivo miješanje

Analiza OSCE-a o radu Tužilaštva i Suda BiH predstavlja direktno narušavanje suvereniteta BiH

Povodom nedavnih događaja u vezi sa dostavljanjem analize OSCE-a, koju je izradila sutkinja Joanna Korner, o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Socijaldemokratska partija BiH smatra neprihvatljivim miješanje u rad bilo koje državne institucije, pa tako i Tužilastva i Suda BiH, od strane međunarodnih organizacija, koje nemaju mandat da se bave takvim poslovima.

Ova analiza predstavlja direktno narušavanje suvereniteta BiH, s obzirom da niti jedna institucija BiH nije tražila, niti dozvolila, provođenje takve aktivnosti. Podsjećamo misiju OSCE u BiH, da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH isključivo nadležno da utvđuje kriterije za rad sudova i tužilaštava, vrši nadzor i savjetuje sudove i tužilaštva u pogledu efikasnog upravljanja i rukovođenja, a prema tome, to je jedina prava adresa za vršenje analiza i unaprijeđenje rada pravosuđa u BiH.

Naša država je očigledno suočena sa stalnim napadima na njen suverenitet, ponajprije od strane političkih struktura iz entiteta RS i stoga je posebno zabrinjavajuća pojava sličnih praksi od strane pojedinih međunarodnih organizacija i međunarodnih dužnosnika koji u njima rade.

Ovakvo grubo miješanje OSCE-a u nadležnosti VSTV-a BiH i Parlamentarne skupštine BiH, kao tijela nadležnih i za nadzor nad radom Tužilastva i Suda BiH vrlo je opasna pojava koja odmah mora prestati.

Mi u SDP-u odavno upozoravamo da se stalnim pritiscima raznih političkih i drugih domaćih i nekih međunarodnih aktera pokušava stvoriti ambijent za ukidanje državotvornih nadležnosti Suda BiH, i tako na mala vrata izvrši troetnička podjela pravosuđa u BiH.

Upravo su te nadležnosti ključne za obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom, posebno političkom korupcijom, što su temeljni preduvjeti koji se moraju ispuniti za punopravno članstvo BiH u NATO savezu i EU.

Pozivamo OSCE, ako zaista dobronamjerno želi poboljšati pravosudni sistem u BiH, da se pridruži nastojanjima opozicije u FBiH, predvođene SDP-om, kako bi se konačno počeo provoditi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je trenutna vlast odlučila u potpunosti ignorisati, a u čemu joj međunarodna zajednica nesebično pomaže.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.