Muamer Mekić

Ambulante u Starom Gradu preopterećene, SDP traži hitan prijem novih doktora

U Domu zdravlja Stari Grad i mjesnim ambulantama radi samo 14 ljekara, što dovodi do ogromne preopterećenosti i niskog kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga.

“Ambulante su preopterećene, ljekari su prebukirani zbog čega pregled nekada traje samo 5 do 7 minuta, što se i ne može nazvati adekvatnim ljekarskim pregledom.

Da paradoks bude veći kvazi-reformama ukinut je školski dispanzer pa imamo situaciju da nam djeca sjede u ambulantama sa hroničnim i dugogodisnjim bolesnicima u istim prostorijama u ambulantama čekajući na pregled”, navodi Muame Mekić, šef kluba vijećnika SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Iz SDP BiH upozoravaju da je posljedica pretrpanosti sve češće odsustvo čak i postojećih doktora, što zbog bolesti, što zbog preopterećenosti poslom.

“Doktori i ostalo medicinsko osoblje čine ogromne napore da pruže adekvatnu uslugu. U razgovoru sa nekim od ljekara smo saznali da je stanje alarmantno te da ih ovo podsjeca čak i na ratni period u kom se radilo dan-noć, a sve u cilju očuvanja zdravlja naših građana”, ističe Mekić.

Kao rješnje ključnog problema preopterećenja ljekara u Domu zdravlja i ambulantama, SDP BiH je uputio inicijativu za uspostavljanje rada doktora u ambulantama u dvije smjene. U skladu s tim SDP BiH je tražio zapošljavanje novih doktora, kao i rješnje pitanje prekratkog rada u pojedinim ambulantama.

Inicijativa je na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad dobila neophodnu većinu i upućena je prema vlastima Kantona Sarajevo, nadležnim institucijama i lično ministrici Zilhi Ademaj.

“Na naše zadovoljstvo iz Ministarstva je došao pozitivan odgovor i najavljeno je zapošljavanje novih ljekara i njihovo raspoređivanje u Dom zdravlja Stari Grad te u starogradske mjesne ambulante.

Nadamo se da ovo neće ostati još jedno neispunjeno obećanje aktuane vlasti i da će u narednom periodu naši sugrađani imati zdravstvenu zaštitu dostojnu vremena u kojem živimo, zdravstvo za sve nas”, poručuje Mekić.

Posjete ambulantama i Domu zdravlja Stari Grad provodili su istaknuti članovi SDP Stari Grad predvođeni potpredsjednikom dr. Željkom Lerom. Obišli su ambulante i uvjerili se u stanje i probleme s kojima se pacijenti i zdravstveni radnici svakodnevno susreću.

U posjeti je pored presjeka stanja i detektovanja problema poseban naglasak stavljen i na mogućnosti pronalaska adekvatnih rješenja kroz lokalnu zajednicu. Stoga starogradski socijaldemokrati neće stati na ovom problemu, nego će nizom lokalnih inicijativa tražiti rješenja i za brojna druga pitanja i probleme primarne zdravstvene zaštite u Starom Gradu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.