Sarajevo

Ambasador Sorensen i premijer Nikšić razgovarali o pomoći EU nakon nedavnih poplava

Premijer Nikšić je detaljno informisao ambasadora Sorensena o planovima Vlade Federacije BiH kreiranih kao odgovor na posljedice razornih poplava

Slika

 Humanitarne operacije spašavanja koje je preduzela Evropska unija nakon nedavnih poplava i dugoročna pomoć za zemlju bile su teme sastanka šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Petera Sorensena i premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića.

 
Ambasador Sorensen je obavijestio premijera da je više od 800 spasilaca iz zemalja članica EU, uključujući i pripadnike oružanih snaga, bili dijelom sveukupnih napora pruženih kroz Mehanizam za hitne situacije EU. Na taj način, spašeno je oko 1.700 osoba. Dodatno, EUFOR je svojim operacijama spasio oko 1.500 ljudi. Tim Civilne zaštite EU i dalje je na terenu gdje koordinira pomoć EU. Ambasador je naveo da se EU intenzivno konsultuje sa vlastima BiH u vezi sa kratkoročnom i srednjoročnom pomoći, paralelno sa aktivnostima na izradi procjene potreba za sanaciju.
 
Premijer Nikšić je detaljno informisao ambasadora Sorensena o planovima Vlade Federacije BiH kreiranih kao odgovor na posljedice razornih poplava. 
  
Ambasador i premijer su također razgovarali i o rezultatima nedavno održanog Foruma za prosperitet i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. Ambasador je napomenuo da je konsenzus učesnika bio da su visoka stopa nezaposlenosti, naročito među mladima, niska stopa investicija i ekonomskog rasta, komplikovana i netransparentna poslovna klima, te nizak nivo socijalne podrške za siromašnije kategorije stanovništva ključna pitanja kojima bi trebalo da se bavi koherentan i sveobuhvatan program reformi – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.