Vlada Federacije BiH

Amandmanima na Ustav protiv zastare kriminala u privatizaciji

Privatizacija javnih preduzeća je u vrijeme ratnih i poratnih događanja, kao i u nekim kasnijim vremenima, sinonim za nezakonitost i neopravdano bogaćenje, a to znači i kriminal

Slika

Vlada Federacije BiH u stalnom zasjedanju je utvrdila i Federalnom parlamentu uputila Prijedlog dva amandmana na Ustav FBiH. Jednim od amandmana predloženo je rješenje po kojem ne zastarijevaju kaznena djela iz procesa privatizacije, organiziranog i gospodarskog kriminala propisana zakonom, dok će imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima biti oduzeta.

U obrazloženju ovog amandmana stoji kako je privatizacija javnih preduzeća u vrijeme ratnih i poratnih događanja, kao i u nekim kasnijim vremenima, sinonim za nezakonitost i neopravdano bogaćenje, a to znači i kriminal, te kako percepcija javnosti kad je u pitanju privatizacija ima ovakve konotacije. Procesi privatizacije, dodaje se u obrazloženju, nisu nikad bili adekvatno propisani zakonskim normama koje bi garantirale nemogućnost mahinacija i kriminalnih ponašanja skupina i pojedinaca, a to bi se ovim amandmanom trebalo promijeniti. Ugradnjom ovakve norme u Ustav FBiH stvaraju se pretpostavke za detaljnije uređenje ove oblasti, bilo izmjenom postojećih zakonskih propisa koji normiraju zastaru, bilo donošenjem potpuno novog zakonskog propisa kojim bi ova pitanja bila uređena.

Drugi amandman odnosi se na davanje pomilovanja. Iz ustavne odredbe koja se odnosi na pomilovanja za kaznena djela utvrđena federalnim zakonima treba, predloženo je, brisati dio koji se odnosi na “druge slučajeve kada je to propisano posebnim zakonima”. Ovim amandmanom se onemogućava proširenje vrsta kaznenih djela za koje se može dati pomilovanje. Institut pomilovanja, kazano je u obrazloženju, ne može i ne smije biti instrument za izbjegavanje kaznene sankcije, u što se pretvorio. Pomilovanje je mogućnost, a ne pravo osuđenih osoba.

Na sjednici je predstavljen i izvještaj Finansijske policije FBiH o podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima i počiniocima za period od početka 2011. do kraja 2013. godine, a u tom periodu je dostavljen 101 izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima protiv 435 počinioca. Identificirana je pričinjena imovinska šteta u iznosu od skoro 340 miliona KM, 7,7 miliona eura i 474.020 američkih dolara i nezakonito stečena imovinska korist za rezidentne i nerezidentne fizičke i pravne osobe od 27,3 miliona KM, 2,1 milion eura i 99.286 dolara.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.