Odbijena čak 24 amandmana Anera Žuljevića

Amandmani SDP-a na Zakon o radu FBiH koje je odbila vladajuća koalicija SDA-HDZ-SBB

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je jučer na 11. sjednici ponovno Prijedlog zakona o radu iako se opozicija ponovno usprotivila njegovom stavljanju na dnevni red jučerašnje sjednice jer po njima ponovno nisu ispoštovane procedure za njegovo donošenje, odnosno nisu obavljene javne rasprave o istom.

Na 10. sjednici koja je također održana jučer Dom naroda se obvezao da će provesti presudu Ustavnog suda FBiH od 17. veljače ove godine, što znači da će se izaslanici ponovno izjašnjavati o Prijedlogu zakona o radu FBiH. Prvi put su se izjasnili i odobrili taj zakon 30. srpnja prošle godine. Međutim, stavljen je van snage jer se ubrzo potom grupa izaslanika obratila Ustavnom sudu FBiH navodeći da nisu dobili potrebno vrijeme za podnošenje amandmana. Sud je, odlučujući u ovom predmetu, 17. veljače zaključio kako su prekršeni Poslovnik Doma a time i Ustav FBiH. Naložio je da se zakon vrati u Dom naroda “u fazu predlaganja”.

Predlagač nekoliko amandmana na zakon Aner Žuljević (SDP) kazao je kako prošli put opozicija nije imala priliku govoriti uopće o Zakonu o radu. Kazao je kako presuda Ustavnog suda ne obavezuje nikoga da usvoji tekst u istovjetnom obliku, kao što se to želi predstaviti.

– Koliko je situacija politički apsurdna govori i činjenica da ministar iz SBB-a koji je bio protiv zakona prošle godine danas isti brani. Ovi amandmani nisu moji već amandmani SDP-a, SBB-a i DF-a koji su tada nakon razgovora sa sindikatima smatrali da ove izmjene treba usvojiti, kazao je Žuljević. Dodao je kako je Vlada njegove amandmane razmatrala na telefonskoj sjednici, što govori mnogo o tome koliko su odgovorni. Podsjetio je kako je Dom dobio novu šansu da ispravi greške koje su urađene, ali kako nije uradio ništa.

– Ovdje je namjera kvantiteta reformi bez da se suštinski uđe u sadržaj, a samo da bi se zadovoljile međunarodne organizacije, kazao je Žuljević.

Izaslanik Slaviša Šućur koji je tražio da se Zakon skine sa dnevnog reda jer nije ispoštovana procedura i jer je pun propusta upozorio je Vladu da će se ponovno za nekoliko mjeseci Dom naroda razmatrati isti Zakon, aludirajući na to da bi se ponovno mogao isti poslati na Ustavni sud. Na ovo mu je odgovorio predsjedavajući doma Jasenko Tufekčić (SDA) koji je kazao kako Šućur prijeti Ustavnim sudom, ali kako Ustavni sud neće i ne može određivati parlamentarnu većinu, te kako će parlamentarna većina koja je dobila legitimitet na izborima određivati šta će se raditi.

U jednom trenutku do teških riječi došlo je i između vlasti i opozicije, jer je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara optužila Žuljevića da ne prati sjednicu, jer se “priprema za medijski nastup”. Ova konstatacija je iziritirala Žuljevića koji je jedan od najaktivnijih izaslanika, te je Bradari poručio kako bi se “pojedinci” trebali kao i on pripremati kako bi bolje obavljali svoj posao. Amandmani, njih čak 24 koje je predložio Žuljević su odbijeni iako se radilo o kvalitetnim izmjenama koje bi poboljšale zakon. Nisu jučer prošle ni druge inicijative koje je predložila opozicija.

Odbijene amandmane Anera Žuljevića možete pogledati ovdje:

Aner Zuljevic, amandmani Zakon o radu

Dnevni list