Aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini Korona krizu ponovno koriste za korupciju i pljačku narodne imovine

Kad smatrate da aktuelna Vlada Federacije ne može niže pasti oni se potrude da nas uvjere u suprotno. Danima SDP BiH upozorava kako aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini Korona krizu ponovno koriste za korupciju i pljačku narodne imovine.

Kada smo tražili informacije oko toga kako i preko koga, po kojoj cijeni se nabavljaju testovi i respiratori, kada smo insistirali na parlamentarnoj kontroli odgovarali su preko svojih medija kako nam je krivo zato što se oni navodno tako dobro nose s krizom. Kada smo upozorili da su problemi i smjene preko noći u federalnom kriznom štabu došli zbog svađe SDA i HDZ oko toga ko će i preko koga nabavljati testove, respiratore i medicinsku opremu, ponovno su sve zataškali očekujući svako svoj dio kolača. Danas je i javnost saznala da je Vlada Federacije nabavila respiratore preko firme koja se bavi proizvodnjom i preradom voća.

Ne ulazeći u bliskost vlasnika te firme sa vrhuškom SDA, očigledno je da stožerna stranka bošnjačke reprezentacije na ovaj način nastavlja sa višedecenijskom praksom “ugrađivanja” u javne nabavke. Kao što je SDA tajkunima i “rat bio brat”, tako i danas vrijeme pandemije doživljavaju kao još jednu priliku za lov u mutnom. Nažalost, nabavka respiratora iz Kine je posljednji takav primjer u nizu.
SDP zahtjeva od istražnih organa da što prije ispitaju na osnovu čega je firma Srebrna malina dobila pravo uvoza respiratora.

Upravo kako bi se spriječile ovakve pojave Glavni odbor
SDP je nedavno na svoj sjednici zahtjevao javno objavljivanje svih javnih nabavki u periodu vanrednog stanja i stanja prirodne nesreće, javnosti dostupne informacije o robi i uslugama, cijenama i dobavljačima, kao i sve informacije o donacijama, donatorima i korisnicima donacija. Zatražili smo najviši stepen transparentnosti i obuhvatnog parlamentarnog i šireg institucionalnog nadzora i javnog uvida u raspodjelu sredstava za suzbijanje negativnih efekata pandemije virusa COVID-19 kako bi se izbjegla masovna zloupotreba sredstava i njihovo korištenje za bogaćenje uskog kruga ljudi blisko povezanih sa vladajućim strukturama, što je praksa kojoj je bosanskohercegovačko društvo već imalo priliku svjedočiti. Nakon svega kako bi se ovakva bestidna pljačka bh. građana spriječila u budućnosti, a svi odgovorni izveli pred lice pravde zastupnici SDP i SDP BiH kao politička partija dat će podršku nadležnim institucijama na procesuiranju svih onih koji i ovakvo stanje nesreće koriste za lično ili stranačko bogaćenje i pljačku narodne imovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu