Mehanizam koordinacije

Aktuelna vlast prevarama ovu državu ne može voditi prema EU

Informacija koju su javnosti uputili predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić zajedno sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović o tome da je dogovor o Mehanizmu koordinacije blizu atak je na inteligenciju građana Bosne i Hercegovine. Radi se o istim onim građanima kojima je prije dva mjeseca objašnjavano kako je BiH ispunila ovaj uslov i kako će zbog toga veoma brzo dobiti kandidatski status, nakon što je Dragan Čović predao aplikaciju za članstvo i po ko zna koji put iznio optimistične ocjene bez utemeljenja.

Mehanizam koordinacije koji se ovih dana navodno usaglašava i čije će konačno rješenje “biti predstavljeno javnosti nakon još jedne do dvije tehničke sjednice” je mimo javnosti, uz obmanu Parlamenta BiH već usvojen i objavljen u Službenom listu BiH. Pojednostavljeno, oni usaglašavaju dokument koji je davno usvojen i trenutno je na snazi. Tolika doza drskosti da se kaže da se usaglašava nešto što je usvojeno prije nekoliko mjeseci je prevršila svaku mjeru.

Pravo pitanje koje se nameće je zbog čega je javnost obmanjivana da su ispunjeni uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije? Logično slijedi pitanje zbog čega se ne primjenjuje odluka koja je na snazi i koja je usvojena od strane Vijeća ministara? Da li je ovo poruka građanima, da jednako kao i vlasti, mogu da biraju šta od propisa i zakona će primjenjivati, a šta će ignorisati? Kada će Vijeće ministara prestati da razvlašćuje Bosnu i Hercegovinu njenih ingerencija i kada će prestati od kantona i entiteta praviti zasebne države?

SDP BiH je u to vrijeme jasno poručio da Mehanizam koordinacije koji je usvojen u tajnosti nije funkcionalan, da na osnovu njega nije moguće pristupati EU, da kantone izjednačava sa državom, te da međusobnim varanjem i prevarama javnosti vlasti u BiH državu ne mogu voditi prema EU.
Danas, kada su stavovi SDP-a potvrđeni, umjesto da se sporni dezintegracijski Mehanizam koordinacije stavi van snage, pravi se nova greška i donosi se politička odluka da će se mijenjati prema želji Vlade RS uvodeći se novi mehanizmi blokade.

Posebno brine saučesništvo Evropske komisije koja i sama traga za bilo kakvim uspjehom nesposobnih vlasti u BiH i koja je zbog osjećaja lične odgovornosti zbog različitog pristupa Bosni i Hercegovini u odnosu na druge države, spremna prihvatiti rješenja protivna vrijednostima Evropske unije.

Pozivamo domaće vlasti da prestanu međusobne trgovine i varanja na štetu države nego da konačno, nakon skoro dvije godine mandata počnu nešto konkretno raditi. Sve do sada čime se hvale, a što je nedopustivo malo, uradili su stranci za njih.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.