Lagumdžija na sastanku globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

Aktivnije učešće Bosne i Hercegovine logičan je naredni korak

Dr Lagumdžija je tokom obraćanja učesnicima sastanka naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da i formalno pristupi globalnoj koaliciji i da doprinos u međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerrya učestvovao je danas, 3. decembra 2014. godine na prvom plenarnom skupu globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan na nivou ministara vanjskih poslova u sjedištu NATO-a u Briselu.

Dr Lagumdžija je tokom obraćanja učesnicima sastanka naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da i formalno pristupi globalnoj koaliciji i da doprinos u međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma.

„Naša aktivna uključenost u koaliciju je logičan naredni korak. Vođeni našim iskustvom ove godine smo zakonski uredili prevenciju odlaska naših državljana u ratne zone, čime je značajno smanjena njihova participacija u Siriji i okolnim područjima. Problem je manji, ali je i dalje prisutan.

Ključno pitanje je kako se suočiti sa korijenima krize, siromaštvom i nepravdom kako bi se spriječilo širenje i postojanje novih ali u prirodi sličnih prijetnji. Mi smo posebno zainteresirani radi našeg vlastitog iskustva, strahova i mogućih rješenja koje smo spremni da podijelimo.

Ideologija zasnovana na zloupotrebi bilo koje vjere ili nacionalizmu, radikalizmu bilo koje vrste i segregiranim društvima, uvijek na kraju vodi do terora i ratnog zločina, uključujući  genocid. To se mora napasti vojnom silom, ali može biti poraženo samo našim zajedničkim interesima koji su promocija i kreiranje zajedničkog društva i vrijednosti – regionalno i globalno – društvenim i ekonomskim reformama. Ujedinjeni u različitostima.

To je razlog zašto moramo spriječiti kreiranje vakuma dok transformišemo BiH i Zapadni Balkan u EU i NATO države kao zajedničko društvo. To je važno i u kontekstu borbe protiv ISIL-a i bilo kog radikalizma i terora kojima smo bili svjedoci u našoj skorijoj historiji.

Dakle mi smo spremni biti dio „Nikad više“ pokreta u našem dijelu svijeta kao i bilo gdje drugo.

Mi nemamo alternativu. Mi ili moramo naučiti da sarađujemo i poštujemo jedni druge – ne samo da jedni druge definiramo po tome što nismo – da slavimo naše različitosti ili svi mi jednostavno nemamo nikakvih šansi,“  rekao je dr Lagumdžija na skupu globalne koalicije.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava ministara vanjskih poslova i predstavnika 59 država.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.