Seminar se održao u Beogradu

Aktivisti Foruma mladih na regionalnom intenzivnom seminaru međunarodnih odnosa

Napredni seminar međunarodnih odnosa u organizaciji Centra za međunarodne odnose i održivog razvoja (CIRSD) pod nazivom „Geopolitika u eri multipolarnosti“održao se u Beogradu u periodu od 30.jula do 6.avgusta, a pohađalo ga je 35 polaznika sa prostora Zapadnog Balkana koji su sa najvišim ocjenama završili osnovne studije, a koji su izabrani na specijalnom konkursu CIRSD-a među nekoliko stotina prijavljenih kandidata iz regiona. Među njima je bilo i četvero predstavnika iz Bosne i Hercegovine, od kojih su dvoje i aktivisti Foruma mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Maja Mirković i Jasmin Hasanović.

Prema rečima organizatora, glavne teme seminara posvećene su savremenim geopolitičkim trendovima sa akcenatom na proučavanje političkih, ekonomskih, društvenih i ekoloških aspekata multipolarnosti i obnovljenog interesovanja za geopolitičke pozicije.

„Kao magistrica prava, te socijaldemokrata, od izuzetnog mi je značaja poznavanje međunarodnih odnosa i svjetske politike u današnjem svijetu. Globalizacija je dovela do toga da je svijet povezan i više nego što mislimo, te sada, umjesto da radimo lokalno, a gledamo globalno, moramo i raditi, ali i gledati globalno. Mnogi ovakvi seminari idealna su prilika za mlade ljude da ono što nauče primjene u svojim sredinama, međutim, nažalost, od toga nikada ne bude ništa. Primjenjivati je raditi na svakom polju, kako profesionalnom i akademskom, tako i praktičnom.“ – istakla je Maja Mirković.

U to ne treba ni sumnjati, s obzirom da su predavači na seminaru bili iz redova iskusnih kreatora međunarodne politike i svetskog javnog mnjenja, prominentnih intelektualaca i profesora najprestiznijih svetskih univerziteta, kao što su Luis Amado, Volfram Mas, Ralf Langner, Luis Almagro. Polaznicima su se obratili i Nikolas Gvosdev, Branko Milanović, Andrej Kortunov, Ričard Gauan, Šeik Muhamed al Sabah, Alister Kruk, Ivan Vejvoda i mnogi drugi.

„Nastojao sam seminaru doprinijeti ne samo kroz svoju profesionalnu pozadinu, kao magistar međunarodnih odnosa i diplomatije, već prije svega, kao ljevičar i socijaldemokrata. Mnoge stvari koje smo vidjeli i naučili potrebno je sada primijeniti konkretno i nadam se da će nam se za to pružiti prilika. Neoliberalni kapitalizam u sjevernoj hemisferi propada, Europska unija više nije idealtipski primjer sreće i blagostanja, a centar svjetske gravitacije se pomjera prema Kini, koja je kroz svoj model pokazala da je istovremeno funkcioniranje slobodnog tržišta, državnog kapitala i socijalizma moguće. Također, Latinska Amerika kroz socijalističke programe bilježi postepeno smanjenje nejednakosti između stanovništva, dok se one povećavaju u neoliberalnom svijetu.“ – smatra Jasmin Hasanović, član Savjeta za razvoj SDP BiH.

Posljednji dan seminara, predsjednik CIRSD-a, nekadašnji Ministar vanjskih poslova Republike Srbije, te bivši Generalni sekretar Skupštine UN-a, Vuk Jeremić, podijelio je certifikate prvoj generaciji polaznika naprednog seminara iz međunarodnih odnosa, Vuk Jeremić, izražavajući nadu da je seminar uspio učesnicima da približi svu složenost današnjeg svijeta, ističući kako je on prućio priliku za debatu kakve se ne bi postidjeli ni na Harvardu, ni u Kini, ni u Europi.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.