Segmedina Srna-Bajramović

Ako politička korupcija realizira svoje građevinske ciljeve, nećemo imati pitke vode

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo, a većina zastupnika je mišljenja da bi pitka voda morala biti ustavom zagarantirano javno dobro.

Nacrt je prezentirao ministar privrede KS Adnan Delić, koji je ukazao na njegovu važnost jer će se, pored ostalog, riješiti dugogodišnji problem nelegalnih vodovoda koje nisu u sistemu i samim tim veliki su izvor zaraza.

Također, izmjene regulišu i lokalne vodovodne sisteme koji, kako je kazao, do sada nisu bili u sistemu upravljanja i propisivanja obavezne kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće od strane ovlaštenih laboratorija i institucija, a to će utjecati na kvalitet vode, a time i na opće zdravlje građana.

Izmjene podrazumijevaju i preuzimanje veće odgovornosti lokalnih samouprava u donošenju odluka kroz izdavanje vodnih akata, ali i jednostavniji proces pribavljanja vodnih akata potrebnih za dozvolu gradnje, kako pravnim, tako i fizičkim licima.

Zastupnica Skupštine KS Segmedina Srna-Bajramović (SDP) je podsjetila na historijski podatak da je prvi vodovod u Sarajevu izgrađen 1462. godine, u vrijeme, kako je rekla, kada su tek dva do tri evropska grada imala izgrađen javni vodovodni sistem.

“Moramo biti svjesni da smo i dalje sretni što živimo na prostoru planete u kojem se voda može piti direktno s česme jer je to sve rjeđi slučaj i nisam sigurna do kad će to trajati, ako politička korupcija nastavi da realizira svoje građevinske ciljeve oko izvorišta”, kazala je ona.

Vjeruje da su svi svjesni kako su trajni izazovi zajednice: zaštita kvaliteta vode, osiguranje korištenje vode, te zaštita od vode u smislu poplava.

“Instrumenti su nam zakonodavstvo, institucije i transparentni modeli finansiranja. Ali, stvar je ovdje višeslojna i mnogo složenija i traži naše jedinstveno zajedničko opredjeljenje da je voda ako treba i ustavom zagarantovano javno dobra čija vrijednost ne može niti smije biti narušena bilo kakvim drugim ciljem”, zaključila je Srna-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.