Ako Izetbegović pristane na igru Vučića i on je saučesnik u urušavanju suvereniteta BiH

Komentirajući današnji dolazak poslanika SNSD-a na sjednicu Parlamenta BiH poslanik ovog doma i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kaže da to samo pokazuje koliko su dosljedni u svojoj nedosljednosti.

– Neovisno o njihovim razlozima, dobro je i neophodno da institucije rade, kakvi god bili njihovi izgovori. Međutim, ova činjenica i Dodikovo verbalno reteriranje ne mogu umanjiti razorne efekte destabilizacije društva koje su Dodikovi postupci već proizveli. Dodik i SNSD su prešli crvenu liniju i očito su i sami toga svjesni. Za to svoje ustrajno kršenje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i zakona ove države zaslužuju da budu sankcionisani i od pravosudnih organa i od Visokog predstavnika i tačka – kazao je Nikšić za portal “Avaza”.

Na pitanje kako komentira sastanke predsjednika susjednih država sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, on smatra da takvi susreti, u bilo kojoj kombinaciji, služe podrivanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

– Ukoliko Izetbegović pristane na tu igru i prizna autoritet Vučića ili Milanovića za rješavanje unutrašnjih pitanja nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine, onda je i on direktni saučesnik u urušavanju državnog suvereniteta i njenih institucija. Svođenje Bosne i Hercegovine na teritoriju tri plemena, od kojih je jedan poglavica u Sarajevu, a preostala dva u Beogradu i Zagrebu, nije ništa drugo nego ponižavanje BiH i legitimiranje teritorijalnih pretenzija, bilo Srbije, bilo Hrvatske. Bosna i Hercegovina je država svojih građana i naroda koji su autohtoni bosanskohercegovački građani prije svega, a ne bilo čije sekundarne ekspoziture – ističe Nikšić.

On je danas najavio da će, u ime SDP BiH, u Državnom parlamentu predložiti detaljan plan implementacije 14 preporuka Evropske komisije. Pojašnjava da plan podrazumijeva uključivanje svih nadležnih institucija i ubrzano ispunjavanje preporuka za pristupanje EU.

– To je u konačnici i jedna od temeljnih funkcija državnih institucija. U nas su barem i opozicija i vlast deklarativno opredijeljeni za EU, kao i građani, a izglasavanjem ovakvog dokumenta svi će dobiti šansu da praktično dokažu tu posvećenost – zaključio je Nermin Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.