Elvis Botić

Ako budemo čekali više nivoe vlasti, mikro preduzeća u Žepču će postati prošlost – nužno intervenisati iz Budžeta Općine

Mikro preduzeća u općini Žepče su najbrojnija i čine 70% sveukupnog broja naših kompanija, veliki broj ovih preduzeća je direktno pogođeno zabranom o radu te je na taj način, njihovo ionako teško poslovanje dodatno ugroženo.

Odnos Vlade FBiH prema privredi u vrijeme pandemije je skandalozan, Vlada Zeničko – dobojskog kantona je nešto bolja, ali i njena subvencija plata je popraćena nepotrebnim birokratskim zahtjevima  koji vlasnike preduzeća u Žepču nepotrebno izlažu troškovima.

Općina Žepče posjeduje bazu podataka mikro preduzeća zajedno sa njihovom djelatnošću i već sada može kreirati rang – listu  preduzeća koja zbog Odluke nadležnog štaba nisu mogla obavljati svoje poslovne djelatnosti i već sada može krenuti sa pružanjem pomoći ugroženim preduzećima.

Planirani Budžet Općine Žepče za 2020. godinu je preko 9 miliona KM i sasvim je jasno da izvršenje neće biti u planiranom obimu, zato je neophodno odmah krenuti sa mjerama racionalizacije i smanjenja nepotrebnih troškova kako bi domaćinskim odnosom zadržali likvidnost Budžeta, poslovanje i kako bismo u Budžetu Općine Žepče našli prostora za pomoć mikro preduzećima, radnicima koji ostaju bez posla i socijalnim kategorijama.

Ukoliko odmah ne krenemo u pravcu pomenutog, bojim se da najugroženija mikro preduzeća i njihovi vlasnici čekajući na pomoć viših nivoa vlasti neće uspjeti sačuvati svoja radna mjesta, a što će sasvim sigurno biti i odgovornost Općine Žepče.

Vremena za čekanje nemamo, rang lista i spisak najugroženijih preduzeća postoji i zato je neophodno da odmah uz pomenute mjere krenemo sa intervencijom iz Budžeta Općine Žepče.

 

                                                                                 

Predsjednik OO SDP BiH Žepče Elvis Botić


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu