Mašić

Akademijom nauka u Mostaru žele omeđiti treći entitet!

Obrazovanje ne može, niti više smije ostati na kantonalnim nadležnostima, jer vidite kako se zloupotrebljava nadležnost. Svi smo svjedoci potpune degradacije obrazovnog sistema zbog kantonalnih politika koje su vezane u pojedinim slučajevima za nacionalne, stranačke ili nacionalističke koncepte i onda imamo ovakvu situaciju

Slika

Osnivanje Akademije za znanost i umjetnost sa sjedištem u Mostaru pri Sveučilištu u Mostaru ima političku pozadinu, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je prije nekoliko dana odlučila da Senat Sveučilišta u Mostaru osnuje Akademiju za znanost i umjetnost.

– Jedna partija, koja sebe naziva stožernom, želi omeđiti jedan dio teritorije koju želi i već je politički artikuliše kroz treći entitet – kaže Mašić. On smatra da je ovakva ustanova potpuno  nepotrebna.

– Greška je napravljena u Skupštini kada se usvojio zakon na osnovu kojeg je donesena odluka. Druga greška je na Vladi jer ministri iz HDZ-a BiH i HDZ 1990 nisu mogli sami donijeti ovu odluku, pomogli su im i glasovi lokalne SDA. Nije mi jasno zašto su neki pristali na ovu igru – navodi Mašić.

On kaže da se nada da će preovladati razum te da će se poništiti ova odluka Vlade i staviti van snage ovaj Zakon.

– To tijelo ima više političku ambiciju, ali su je pokušali fino upakovati kroz naučno-obrazovnu instituciju. Ovo je štetno i za državu BiH – ističe Mašić.

Upravo ovakvi primjeri pokazuju da je potrebna hitna reforma obrazovnog sistema, a prvenstveno visokog obrazovanja.

– Obrazovanje ne može, niti više smije ostati na kantonalnim nadležnostima, jer vidite kako se zloupotrebljava nadležnost. Svi smo svjedoci potpune degradacije obrazovnog sistema zbog kantonalnih politika koje su vezane u pojedinim slučajevima za nacionalne, stranačke ili nacionalističke koncepte i onda imamo ovakvu situaciju – kaže Mašić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke smatra da pored Akademije nauka i umjetnosti BiH i njenih 55 članova svih nacionalnosti iz različitih naučnih oblasti, a koja već ima tradiciju i kvalitet nema potrebe za osnivanjem ovakve Akademije.

– Mi smo imali već slične primjere. Srpska akademija nauka i umjetnosti radila je sve da od ove zemlje napravi pakao, da li treba opet da to preživljavamo – naglašava Mašić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.