Aćimović: BiH neće imati probleme sa investitorima iz inostranstva, jer investitora jednostavno nema

Potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimović gostovao je u regionalnom jutarnjem programu N1 Bosne i Hercegovine i Srbije na temu strani investicija.

Draško Aćimović, koji je i ekonomski analitičar, kaže da su SAD i Turska dobri prijatelji BiH, i da, kao i u životu, “kad vam se svađaju bliski prijatelji, naravno da i vi osjetite probleme tog konflikta”.

“Naravno da ćemo osjetiti, osjetićemo i zimu, jer su cijene energenata vezane za dolar. Biće problema za sve države u regionu. Ovo je kriza u etapama, koja će trajati dugo”, ocijenio je Aćimović.

Prema njegovim riječima, Turska ne investira u BiH “zbog političkih problema”, tako da, kaže, tu neće biti problema. Ali, dodaje da će direktni izvoznici osjetiti velike probleme, jer će roba iz BiH postati skuplja u Turskoj.

“Može možda doći do nekontrolisanog uvoza iz Turske, što može poremetiti spoljnotrgovinski balans”, kaže Aćimović.

Aćimović dodaje i da će razvoj regiona jedino biti moguć uz međusobnu saradnju država.

– Ja sam bio ambasador BiH u Briselu koji je podnio ostavku zbog zaustavljanja razvoja. Moja namjera je bila da se BiH pridruži Srbiji i Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i da kao jako područje idemo ka EU. Međutim, nacionalističke politike su to odbacile…Neće biti napretka dok god je ta mržnja na snazi, kaže Aćimović.

“Može biti razvoja BiH jedino ako se povežemo. Imamo mnogo mogućnosti, žalosno je da nemamo investicije poput turskih, mislim da BiH nije to zaslužila i da u saradnju sa susjedima, možemo izaći iz ove situacije”, ocijenio je gost N1 iz Sarajeva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.