Abel Baltić

Dr sci Abel Baltić rođen je i završio osnovno obrazovanje u Prijepolju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2004. godine. Zvanje doktora porodične/obiteljske medicine stiče 2005. godine položivši ispit pred komisijom Federalnog ministarstva zdravlja Federacije BiH. Specijalizaciju iz interne medicine završava 2012. godine položivši stručni ispit za specijalistu interne medicine, a 2014. godine magistrira na Univerzitetu u Sarajevu na temu „Efekti programirane fizičke aktivnosti na hemodinamiku kod periferne arterijske bolesti donjih ekstremiteta“.

Doktorsku disertaciju „Fizičko vježbanje u terapiji gojaznosti kod osoba oboljelih od periferne arterijske bolesti“ odbranio je u maju 2018. godine na Univerzitetu u Novom Sadu.

Autor je više originalnih istraživačkih članaka koje publikuje u nekoliko svjetski priznatih časopisa i registruje se veliki broj čitanja i citiranja tih istraživačkih radova. Aktivno je učestvovao na više od 20 svjetskih kongresa publikujući više od 30 konferencijskih radova kao autor i kao koautor.

Prvo zaposlenje dr Baltić ostvaruje 2004. godine na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCU Sarajevo, a odmah zatim u Domu zdravlja “Dr Isak Samokovlija” u Goraždu gdje radi skoro pune tri godine. Specijalizaciju iz Interne medicine dobija i specijalizira kao uposlenik Klinike za vaskularne bolesti KCU Sarajevo gdje radi punih deset godina. Inspirisan patologijom koju tu upoznaje usko se opredjeljuje liječenju ateroskleroze i njenih posljedica i prevenciji i liječenju kardiovaskularnih oboljenja. Od decembra 2015. godine zaposlenik je JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo gdje pored rada sa pacijentima (u kojem i najviše uživa) obavlja i dužnost direktora Specijalističko konsultativne djelatnosti.

Radeći kao stručni saradnik iz prakse na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu upoznaje i aktivno proučava značaj zdravih životnih stilova u očuvanju zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog. Članstvom u Medicinskoj komisiji Olimpijskog Komiteta Bosne i Hercegovine trudi se dati lični doprinos promociji i očuvanju zdravlja kao i postizanju što boljih sportskih rezultata.

Član je Evropskog udruženja kardiologa (ESC) – radne grupe za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, Američkog kardiološkog koledža (ACC), Udruženja kardiologa i angiologa Bosne i Hercegovine i član Radne grupe za liječenje hipertenzije Udruženja kardiologa Srbije. Član je i Upravnog odbora Udruženja za multidisciplinarni pristup tretmanu dijabetesa i drugih endokrinoloških oboljenja Bosne i Hercegovine (UMDEKS).