Helez Zukan

Abdićevci nisu izjednačeni s borcima OSBiH

Federalni ministar navodi kako bi izjednačavanje statusa bilo ‘poniženje za borce koji su krvarili za državu’.

Slika

Ministar za pitanja boraca i invalida rata u Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Zukan Helez negirao je kako je Ustavni sud FBiH izjednačio prava pripadnika bivše vojske takozvane autonomne pokrajine Zapadna Bosna (APZB), koju je formirao Fikret Abdić, s pravima pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO).

Helez je kazao kako je Ustavni sud FBiH tražio da se neki članovi zakona isprave, no nije kazao kako su dobili jednak status onom koji imaju pripadnici Oružanih snaga BiH (OSBiH).

„To bi bilo poniženje za borce, koji su branili ovu državu i krvarili za nju i to se nikada neće desiti. Oni (pripadnici vojske APZB) dobili su određena prava i već dobijaju nadoknadu kao civilne žrtve rata koja iznosi 70 posto od onoga što dobijaju pripadnici OSBiH“, istakao je Helez tokom gostovanja u programu Al Jazeere.

Kazao je kako niko ne osporava njihov trenutni status, ali i da je riječ o „agresorima“ na BiH.

„Ustavni sud nikada nije rekao da budu jednaki. Mi smo imali razgovore sa svim stranama, a neko je iskoristio ovaj haos da ih uvede među borce i da ih izjednači, da dolije ulje na vatru trenutnih problema i to je sada njihov problem“, dodao je.

Uvažena žalba

Ustavni sud FBiH je krajem novembra prošle godine je uvaženio žalbu predsjednika FBiH Budimira za utvrđivanje ustavnosti nekoliko članova Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica.

U odluci Suda se navodi da je ovime otklonjena diskriminacija grupacije vojske Fikreta Abdića.

„Ovom presudom ispravljena je jedna velika nepravda prema jednoj kategoriji ljudi koji su sudjelovali u ovom ratu", rekao je Budimir nakon odluke.

Fikret Abdić pušten je u martu 2012. na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te pokrajine.

Al Jazeera Balkans

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.