Tešanj

9. maj-Dan pobjede nad fašizmom

Svjesni smo da prije 69 godina jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sama fašistička ideologija, ona živi i danas

Slika

9. maj 1945. godine jedan je od najznačajnijih datuma u historiji čovječastanstva.

Potpisivanjem  bezuslovne kapitulacije Njemačke, zvanično je slomljena jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih života.

Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera,  prije 69 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat, prestale su silne patnje i progoni drugih i drugačijih.

Svjesni smo da  prije 69 godina jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sama fašistička ideologija, ona živi i danas.

Posebno zabrinjava trend jačanja fašističkih pokreta diljem Evrope, koji je evidentan posljednjih godina. Moderni fašizam je mnogo teže prepoznati, što uveliko otežava i samu borbu protiv njega.

Polazeći od svojih osnovnih principa, slobode, jednakosti i pravde, antifašističke prošlosti Bosne i Hercegovine, te svojih prirodnih veza sa SUBNOR-om i ostalim udruženjima koja njeguju antifašističku tradiciju, SDPBiH Tešanj njegujući tekovinu antifašizma, istovremeno se opredjeljuje za osiguranje osnovnih prava i slobode ličnosti i naroda, humano, demokratsko i jednakopravno društvo. Najoštrije osuđujemo fašističke i nacionalističke pokrete u svijetu, a posebno u Bosni Hercegovini.

SDPBiH Tešanj će se nastaviti boriti protiv nacionalizma, šovinizma, ekstremizma, netolerancije, te svih ostalih oblika fašizma. Naša obaveza je da i dalje radimo na promociji antifašizma i približavanju ideala i ciljeva tog svjetskog pokreta, posebno među mladim ljudima.

U ime OO SDPBiH Tešanj i svoje lično ime svim građanima u Bosni Hercegovini želim čestitati 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.                                

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.