Denis Bećirović je najaktivniji delegat u Domu naroda PSBiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović, koji je 21. maja 2022. godine predstavljen kao kandidat nekoliko stranaka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, govorio je istog dana za FACE TV o svojoj aktivnosti tokom aktuelnog mandata u Domu naroda PSBiH.

Tako je Bećirović ustvrdio da je jedan od najaktivnijih delegata u Domu naroda PSBiH, s najvećim brojem diskusija i predloženih pravnih akata:

Najviše predloženih zakona

“Mislim da treba reći još jednu istinu. Ja sam delegat u Domu naroda PSBiH, jedan sigurno od najaktivnijih, s najvećim brojem predloženih pravnih akata, najčešće uz Zlatka Miletića, i diskutujem u tom Domu naroda, čini mi se, da nije Miletića i mene, da bi te sjednice trajale vrlo kratko”.

Bećirović je u aktuelnom sazivu Doma naroda PSBiH delegat s najviše predloženih zakona, njih ukupno šest, prenosi Istinomjer.

Od 2018. godine do danas, Bećirović je predlagao ukupno šest izmjena i dopuna zakona:

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine,
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine,
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine,
Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine,
Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine,
Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Osim Bećirovića, još je samo Zlatko Miletić predlagao zakonske regulative u ovom domu PSBiH, dva puta, dok je jedan, zajednički prijedlog, došao od Dragana Čovića, Bariše Čolaka, Lidije Bradare i Marine Pendeš.

Kada su u pitanju delegatske inicijative, ponovo prednjači Bećirović s ukupno 30 inicijativa, a prati ga Miletić s devet. Pregled i sadržaj svih inicijativa dostupan je na profilima delegata na web stranici PSBiH.

Bećirović je ustvrdio i da, uz Miletića, najčešće diskutuje o tačkama dnevnog reda na sjednicama Doma naroda PSBiH.

Kako bismo provjerili ovu tvrdnju, služili smo se alatom Parlameter, koji pomoću analize glasanja i transkripata zastupničkih nastupa olakšava praćenje PSBiH.

Najveći prosjek

Izuzimajući članove Kolegija Doma naroda PSBiH (Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Dragan Špirić), koji se najčešće obraćaju delegatim zbog činjenice da vode sjednice tokom predsjedavanja ovim domom, Bećirović je, zaključno sa 21. sjednicom Doma naroda PSBiH, održanom 24. marta 2022. godine, delegat s najviše izgovorenih riječi, njih 48.228, kao i najvećim prosjekom govora na sjednici – njih devet.

Slijede ga Zlatko Miletić (41.689 izgovorenih riječi i prosječno pet govora) i Dušanka Majkić (33.996 izgovorenih riječi i prosječno pet govora).

S obzirom na činjenicu da je Bećirović delegat s najviše predloženih izmjena i dopuna zakona, najviše upućenih inicijativa, kao i delegat koji najčešće diskutuje na sjednicama Doma naroda PSBiH, Istinomjer njegove tvrdnje da je jedan od najaktivnijih delegata ovog doma ocjenjuje istinitim.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.