Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić za portal Klix

Neka SDA glasa za Baraliju i niko neće biti ni gubitnik ni pobjednik

Lideri SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović boravili su danas u Mostaru kako bi dali podršku vijećnicima Bh. bloka uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća. Nikšić je u razgovoru za Klix.ba pozvao Koaliciju za Mostar da glasa da Irma Baralija postane gradonačelnica.

Kazao je da su članovi Bh. bloka izloženi neprimjerenom i neprincipijelnom pritisku zbog izbora gradonačelnika i da bi SDA i HDZ trebali podržati Baraliju ako je iskrena njihova priča da Mostaru trebaju promjene, integrativni procesi i da žele evropski Mostar.

“Cijenimo da time imamo taj integrativni proces, da će to biti promjena i da ćemo praktično svi zajedno graditi evropski Mostar. Na taj način nijedan od ovih blokova ne bi bio poražen, ne bi izgubila ni bošnjačka ni hrvatska strana, a dobila bi bh. strana, imali bismo vlast koja bi se nastojala boriti za prava svih građana u Mostaru”, rekao je Nikšić.

No smatra da SDA i HDZ nisu iskreni kad kažu da žele promjene i da zbog toga ne trebaju svaljivati odgovornost na druge, jer je u ovom odnosu snaga, ukoliko SDA insistira na svom kandidatu, očito da će pozicija biti prepuštena HDZ-u.

“U slučaju da se mi opredijelimo da glasamo za kandidata Koalicije za Mostar, rezultatom 17-17 mlađi će biti izabran i to će biti kandidat HDZ-a. Ako Koalicija za Mostar podrži Bh. blok, opet imamo 17-17 i gradonačelnica postaje Baralija, jer je mlađa. Mislim da je to jasno svakom ko želi objektivno sagledati situaciju. Nije nevažno za sudbinu vlasti u BiH i na federalnom nivou to što ne bi bilo pobjednika i poraženih, u svakoj drugoj varijanti se mogu očekivati dodatne blokade na višim nivoima”, smatra Nikšić.

Istakao je da SDP nema problem da glasanje bude javno, ali da prije toga treba promijeniti Statut Grada Mostara. Također, ne odbacuje ni mogućnost da neko drugi bude kandidat u ime Bh. bloka ukoliko proces izbora potraje.

“Nadam se da će Koalicija za Mostar početi razmišljati da je kandidat Bh. bloka izvjesniji jer je mlađi. No mislim da im je plan gradonačelnik iz HDZ-a i predsjedavajući iz SDA, a evo im prilike da pokažu da to nije tako”, zaključio je Nikšić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu