Ismet Lulić

Vjerujem da će BH blok biti presudan i nezaobilazan faktor u Mostaru

S predsjednikom Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ismetom Lulićem otvoreno smo razgovarali o proteklim lokalnim izborima, ali i nadolazećim izborima u Mostaru.

Predsjednik ste KO SDP BIH HNK, možete li nam dati kratki osvrt na protekle izbore?

Kvalitetniji i cjelovit odgovor na ovo pitanje mogu dati tek pošto izbori budu završeni i u Mostaru. Jer, mi u SDP-u još uvijek nismo radili analize izbornih rezultata iz prostog razloga što čekamo rezultate u Mostaru.

Ipak, u uslovima specifične kampanje koja je uslovljena pandemijom koronavirusa, mislim da su izbori pokazali da građani žele promjene, da su siti huškačke retorike, afera koje su postale konstanta i modus operandi vladajućih stranaka.

Najbolji primjer jeste Sarajevo gdje su građani velikom podrškom Bh. bloku, jasno rekli da žele promjene i odgovornu vlast koja će raditi za opšti interes.

Bez obzira što niste uradili analizu na nivou HNK može li SDP biti zadovoljan postignutim rezultatima?

Ovisno iz kojeg ugla posmatramo rezultate. U nekim sredinama nismo postigli željeni rezultat, u nekim smo ostali na nivou proteklih izbora što predstavlja konstantu i neka naša očekivanja. Naravno, kvalitetne analize će sve pokazati. Ipak, ne možemo biti nezadovoljni s obzirom na činjenicu da smo u Jablanici pobijedili i dobili načelnika općine, a osim toga popravili rezultat za nekih 30% u odnosu na zadnje lokalne izbore. To je činjenica na koju sam i lično i kao predsjednik KO SDP BIH HNK posebno ponosan.

Također, ovaj uspjeh u Jablanici ima posebnu težinu uzmemo li u obzir da smo u Jablanici nastupili samostalno, a ne kao dio bh bloka.
Vjerujem da kada dobijemo rezultate izbora u Mostaru, da ćemo u cjelini biti zadovoljni postignutim u HNK.

Kakva su očekivanja kada je u pitanju Mostar?

U Mostaru nastupamo u okviru Bh. bloka, koji se skupa sa Prvom mostarskom partijom građanima nudi kao alternativa postojećem haosu, ne mogu reći stanju, jer Mostar ne zaslužuje ništa od ovog sto mu se dešava zadnjih godina. Mostaru su problem bili izbori, Mostaru su problem deponije, čak i kiše. To su zaista vidljivi i opipljivi lokalni problemi koje želimo rješavati. Vladajuće stranke su pokazale da u Mostaru ne mogu ništa riješiti, a da je pri tome Mostar konstantno test za kojekakva rješenja kojih godinama nema. Sve to plaćaju i trpe građani koji će siguran sam u nama prepoznati snagu koja želi rješavati konkretne probleme.

Imate li na kraju poruku građanima?

Svim ljudima kojima je Mostar u srcu mogu samo obećati da će rješavanje svih gorućih pitanja biti u fokusu našeg djelovanja. Također, vrlo važno je napomenuti da sve što budemo radili će biti veoma transparentno.

Vjerujem da će promjene koje su krenule iz Sarajeva, Jablanice sigurno imati svoju refleksiju i na rezultate izbora u Mostaru u mjeri u kojoj će Bh. blok biti presudan i nezaobilazan faktor u Mostaru.

A u takvoj situaciji budite sigurni da ćemo učiniti sve da građani žive bolji i sadržajniji život.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu