Otvoreno pismo Denisa Bećirovića Kolindi Grabar – Kitarović

Prof. dr. Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH , uputio je danas otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar – Kitarović, sljedećeg sadržaja:

Uvažena predsjednice Grabar-Kitarović,

Dozvolite mi da, prije svega, istaknem svoje istinsko opredjeljenje za razvoj i unapređenje dobrih i prijateljskih odnosa s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske. Smatram da iskreno, korektno i zajedničkim snagama treba da promoviramo neke od najvećih vrijednosti naše civilizacije: mir, slobodu, ljudska prava, toleranciju i antifašizam.

Uvažavajući veliku odgovornost koju imate kao predsjednica susjedne Republike Hrvatske, obraćam Vam se povodom intenziviranja negativne političke i medijske kampanje najviših hrvatskih zvaničnika protiv države Bosne i Hercegovine. Žao mi je što Vas moram javno pozvati – uz dužno poštovanje instituciji – da u interesu izgradnje dobrosusjedskih odnosa prestanete neutemeljeno kreirati negativne političke i medijske konstrukcije o državi Bosni i Hercegovini.

 

Gospođo predsjednice,

Nije dobro da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odgajamo mlade generacije da uvijek za svoje nedaće okrivljuju “druge”, a nikada sebe. To se, nažalost, često događalo u posljednje tri decenije. Poznavanje, poštivanje i razumijevanje “drugoga”, a ne okrivljavanje, ocrnjivanje i medijsko sataniziranje, najbolji je put i za vlastito uzdizanje. Siromaštvo je svoditi svijet na isključivo tumačenje jedne strane, bez oplemenjivanja sebe vrijednostima “drugoga”.

Krajnje je vrijeme da arhitekti lažne zaštite hrvatskog naroda puste na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestanu sa promoviranjem već viđene štetne paternalističke politike. Vrijeme je da se prestane sa neiskrenom politikom prema Bosni i Hercegovini i radi građana Republike Hrvatske kojima, kao i građanima drugih država, trebaju decenije i stoljeća mira, međusobnog uvažavanja i saradnje. Okrenimo se budućnosti i izgradnji međudržavne saradnje na principima ravnopravnosti, solidarnosti i jednakosti.

Tuđmanova velikohrvatska ideja prouzrokovala je veliku štetu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao što su pogubne za njih bile i sve slične ideje u prošlosti. Poslije takvih “projekata” i pokušaja njihove realizacije rezultat je bio porazan: što zbog gubljenja ljudskih života za tu suludu ideju, što zbog tragičnih migracija nakon propasti tih ideja. Presude međunarodnih sudova zadale su konačan udarac takvoj ideologiji trajno je obilježivši kao udruženi zločinački pothvat.

Ne smijemo zaboraviti historijsko iskustvo: većinu ratova i nesreća hranili su mržnja i fabriciranje neistina. U državi Bosni i Hercegovini je nemoguć opstanak politika koje zagovaraju da jedna etnička grupa treba da živi sama, teritorijalno, politički, jezično i vjerski potpuno odvojena od drugih sa kojim historijski dijele životna iskustva, životni prostor i kulturu. Nosioci takvih politika nastavljaju da manipuliraju idejom nacije i nacionalnog interesa kao što se nekad manipuliralo klasom i klasnim interesom.

 

Gospođo predsjednice,

 S obzirom na Vašu važnu i odgovornu funkciju u Republici Hrvatskoj javno Vas pozivam da pozitivno iskoristite svoj uticaj i pojedinim zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Hrvatske poručite da

  • prestanu nepozvano glumiti emancipatore države Bosne i Hercegovine!
  • prestanu širiti lažnu predstavu o državi Bosni i Hercegovini!
  • prestanu demonizirati Bošnjake koji su jedini narod u Evropi nad kojim je nakon Drugog svjetskog rata počinjen još jedan genocid!
  • prestanu verbalno podržavati, a suštinski i na djelu potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu!
  • prestanu promovisati segregaciju ljudi i zagovarati izborni sistem u kojem etnička pripadnost ili bilo koji identitet stečen rođenjem trebaju garantovati obnašanje političkih funkcija, jer je to rasizam, a ne demokratija!
  • prestanu štititi i promovirati ideologiju koja je pred Međunarodnim sudom za ljudska prava osuđena za udruženi zločinački pothvat, kao i praksu koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava osuđena kao teška diskriminacija!

 

Umjesto konflikata posvetimo se dobronamjernom i iskrenom rješavanju spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja opterećuju međudržavne odnose i dovode u sumnju sintagmu o dobrim komšijama. Zato Vas pozivam da pozitivno iskoristite svoj uticaj i konkretno pomognete u rješavanju otvorenih pitanja kao što su:

  • rješavanje pitanja pomorske granice i Pelješkog mosta;
  • rješavanja pitanja državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske na kopnu;
  • pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori;
  • pitanje povrata imovine države Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj (podsjećam Vas da Pravobranilaštvo BiH više od deset godina vodi pravnu bitku na sudovima u Republici Hrvatskoj za uknjižbu prava vlasništva na objektima koji su pripali Bosni i Hercegovini, ali bez uspjeha);
  • naknade štete žrtvama udruženog zločinačkog pothvata;
  • korištenje vode iz Buškog jezera bez plaćanja naknade državi Bosni i Hercegovini i brojnih drugih pitanja;

 

Gospođo predsjednice,

 Ukoliko se neovlašteno i antidejtonsko miješanje najviših političkih zvaničnika Hrvatske u unutrašnja pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i dalje nastavi, nije isključeno da i mi u državi Bosni i Hercegovini počnemo javno adresirati neka pitanja koja se tiču Hrvatske, a koja imaju svoje direktne ili indirektne refleksije i u našoj državi. Takva pitanja, između ostalog, su:

  1. opasno oživljavanje i javno isticanje ustaške ikonografije, poruka i pozdrava;
  2. prijeteće i ratnohuškačke poruke pojedinih zastupnika aktuelnog saziva Sabora Hrvatske prema državi Bosni i Hercegovini i njenom ustavnom poretku;
  3. odavanje počasti pravosnažno osuđenim ratnim zločincima u najvišem zakonodavnom organu Republike Hrvatske;
  4. nepoštivanje pravosnažnih odluka Haškog tribunala kojeg je, između ostalog, osnovala i Republika Hrvatska;
  5. vrijeđanje žrtava Jasenovca i postavljanje spomen-ploča s naci-fašističkim pozdravima;
  6. veličanje i afirmiranje dokazanih ustaških zločinaca;
  7. agresivno medijsko sataniziranje države Bosne i Hercegovine;
  8. neprimjereno “upadanje” zvaničnika Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine;
  9. izvještaj američkog State Departmenta o ljudskim pravima i slobodama u Hrvatskoj u kojem se navodi američka ocjena o sve većem porastu ustaštva u Hrvatskoj;
  10. zloupotreba članstva Hrvatske u EU i NATO s ciljem realizacije poraženih ratnih politika iz nedavne prošlosti, koje su osuđene na Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu;
  11. javno svrstavanje čelnika Hrvatske uz osuđene ratne zločince i opstriranje rada međunarodnih sudova;
  12. miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini učešćem u falsificiranju dokumentacije i kreiranju fiktivnih podataka o prebivalištu bosanskohercegovačkih glasača u Republici Hrvatskoj;

 

Naravno, nije isključeno da bismo se mogli početi baviti i traženjem ozbiljnih odgovora na pitanje zašto zvaničnici Hrvatske ostaju nijemi na:

  1. osude i zgražavanje brojnih svjetskih medija (BBC, CNN, Associated Pressa, France Pressa, Der spiegel, Der Standard, The Guardian …) nad činjenicom da čelnici Republike Hrvatske veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince;
  2. navode švicarskog lista Berner Zeitung da se Hrvatska pretvara „u problematično dijete EU“ i u svojevrsnu „antireklamu za proširenje EU“, kao i niza drugih uglednih evropskih listova koji tendenciozne izjave o Bosni i Hercegovini ocjenjuju potpuno besmislenim;
  3. navode Adriatic Institute for Public Policy objavljeni u Huffington Postu u kojem se traži istraga jesu li, i kako, novci američkih i europskih poreznih obveznika preko EBRD-a i Svjetske banke završili u Agrokoru, te time bili iskorišteni za održavanje na životu rođačkog kapitalizma i kriminala u Hrvatskoj i na Balkanu;
  4. službenu izjavu predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a, izrečenu na 333. sjednici Vijeće sigurnosti UN-a, u kojoj se, pored ostalog, osuđuje Republika Hrvatska zbog ozbiljnih neprijateljskih djela protiv članice UN-a, što predstavlja kršenje međunarodnog prava, Povelje UN-a i bitnih odluka Vijeća sigurnosti UN-a, a posebno Rezolucije 752 (1992.) u kojoj je Vijeće zahtijevalo hitan prekid svih oblika uplitanja i puno poštivanje teritorijalnog integriteta Republike Bosne i Hercegovine;

 

Gospođo Grabar-Kitarović,

Svima je jasno da je do teških zločina na prostorima Hercegovine i srednje Bosne došlo u okvirima međunarodnog oružanog sukoba. Hrvatski zvaničnici ne trebaju iskazivati bijes zbog utvrđivanja činjenica i istine u Hagu i zbog toga pokušavati po svaku cijenu redefinirati karakter rata u Bosni i Hercegovini. U pokušaju sakrivanja istine neće vam pomoći izazivanje antimuslimanskog sentimenta u Evropi, kao ni nemoralni pokušaj da se počinjeni zločini opravdaju borbom protiv tzv. islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini. Optuživanje i podmetanje državi Bosni i Hercegovini da je baza fanatika i terorista nije novijeg datuma. Svima je jasno da je u pitanju reciklaža retrogradne politike Franje Tuđmana prema državi Bosni i Hercegovini.

 Ipak, uprkos svemu, želim vjerovati da je budućnost naših država u istinskom međusobnom uvažavanju i poštivanju. Vrijeme je da i Vi počnete izgrađivati iskrenu i poštenu politiku prema državi Bosni i Hercegovini. Javno Vas pozivam da svi zajedno,u interesu naših građana, izaberemo dijalog, saradnju i budućnost. Za takav smjer nije dovoljna samo želja države Bosne i Hercegovine. To mora biti istinsko i trajno opredjeljenje obje države. Zbog toga, i Vas, gospođo predsjednice, pozivam da budete politički faktor razuma i povezivanja, a nikako glasnik netačnih informacija o državi Bosni i Hercegovini.

 

S poštovanjem,

 

prof. dr. Denis Bećirović

 

 

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.