Mašić

22 prosvjetna radnika iz FBiH učestvovala u Pestalozzi edukativnom programu

Na konferenciji o temi “Efekti provedbe Pestalozzi programa Vijeća Evrope u Federaciji Bosne i Hercegovine” Mašić je kazao da su 22 nastavnika i generalno radnika u obrazovnom sistemu FBiH od 2012. godine do danas u različitim evropskim zemljama usavršavali svoja znanja.

Slika

Ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić izrazio je danas u Sarajevu čast što su radnici u obrazovanju iz Federacije BiH bili u prilici učestvovati u programu Pestalozzi Vijeća Evrope.

Riječ je  o programu doedukacije i usavršavanja i unapređenja obrazovnog sistema, ne samo za nastavnike nego i za direktore, pedagoge, psihologe i sve one koji imaju veze s obrazovnim sistemom u BiH.

Na konferenciji o temi "Efekti provedbe Pestalozzi programa Vijeća Evrope u Federaciji Bosne i Hercegovine" Mašić je kazao da su 22 nastavnika i generalno radnika u obrazovnom sistemu FBiH od 2012. godine do danas u različitim evropskim zemljama usavršavali svoja znanja.

– BiH je potpisala s Vijećem Evrope konvenciju koja omogućava ovakav program, ali je samo FBiH učestvovala u ovom programu. Nadamo se da će kolege iz Republike Srpske uložiti dodatni napor i da će svoje prosvjetne radnike ubuduće slati na ovakvu obuku – naglasio je Mašić.

Dodao je da je današnja konferencija prilika da se čuju iskustva osoba koje su prošle ovu obuku  i prilika da se ostali prosvjetni radnici pozovu da on-line apliciraju da učestvuju u ovom programu, budući da se radi o besplatnom vidu usavršavanja u jednoj od zemalja Evrope, a jedan od uvjeta je poznavanje jednog od tri strana jezika engleski, francuski ili njemački.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey kazala je novinarima da ovaj program postoji već nekoliko godina u cijeloj Evropi, a cilj je osigurati obrazovnim profesionalcima da u svoj svakodnevni rad inkorporiraju ljudska prava, vladavinu zakona i demokratiju i da bi nastavnici učenicima prenijeli ove evropske vrijednosti. 

– Vijeće Evrope cijeni napore BiH da učestvuje u Pestalozzi programu – istaknula je Hennessey, pozivajući obrazovne profesionalce da ove evropske vrijednosti vrate u politiku i u obrazovnu reformu BiH.

Profesor historije na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWCiM) Dženan Hakalović kazao je danas da je na radionici o temi „Obrazovanje u demokratskom društvu“ u Ljubljani, a prisustvovali su joj kolege iz zemalja regije da bi obrazovanje u demokratskom društvu približili školskim programima u regiji.

U radu konferencije su učestvovali stručnjaci u oblasti odgoja i obrazovanja, predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, prosvjetno-pedagoških zavoda, osnovnih i srednjih škola te Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

U okviru Pestalozzi programa, kojim upravlja Odjel za evropsku dimenziju obrazovanja Vijeća Evrope uz pomoć mreže nacionalnih koordinatora, nastavnici su imali priliku da u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Bugarskoj, Francuskoj, Turskoj, Latviji, Bjelorusiji, Sloveniji, Finskoj, Austriji i drugim zemljama uče o novim paradigmama poučavanja iz oblasti višejezičnosti, evropskom jezičkom portfoliju, upotrebi medija u demokratskom društvu, odgoju i obrazovanju za prevenciju nasilja, jednakim mogućnostima za svu djecu, održivosti građanskog odgoja i obrazovanja, upoznavanju različitosti, globalnom obrazovanju putem školskih mreža i brojnim drugim temama.

Program je namijenjen nastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama i drugim stručnjacima u oblasti obrazovanja (profesorima, direktorima škola, inspektorima, savjetnicima, dječijim psiholozima i autorima školskih udžbenika) a pojedini seminari/radionice su otvoreni i za roditelje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.