20 godina od smrti predsjednika SDP BiH Brčko prim. dr. Hazima Muftića

S posebnim poštovanjem i ljubavlju čuvamo te od zaborava.  Postojiš i traješ

kroz najljepše uspomene i Tvoja djela koja nas  podsjećaju na sve što smo izgubili Tvojim odlaskom.

Danas 19.04.2016.godine navršava se 20 godina od smrti predsjednika Ratnog predsjedništva SDP Brčko Prim.Dr. Hazima Muftića.

Prim. Dr. Hazim Muftić je rođen 11.06.1937.godine u Gradačcu. Večinu svog radnog vijeka proveo je u Brčkom gdje je radio u Opštoj Bolnici na odjelu ginekologije, do izbijanja rata.

Prvih nekoliko dana rata , pošto je pomagao osobama koje su dolazile da se kriju u bolnicu, kažnjen je odvođenjem u logor Luka gdje je bio tučen i maltretiran. Po tvrdnjama  nekih logoraša Dr.Muftića su izvodili i na streljanje , a takođe su mu prijetili da će mu odsjeći prste zato što je pregledao “Srpkinje”.

Cilj je bio da ga psihički slome. U znak podrške jedna grupa žena srpske nacionalnosti , došla je pred logor Luka da protestuje što je Dr. Muftić zatvoren.

Poslije sedam dana zatvora u logoru Luka prebačen je u prostorije  SUP – a , a odatle su ga ponekad odvodili u  Bolnicu da pomaže bolesnicima. Nakon dva mjeseca boravka u brčanskim kazamatima prebačen je uz pomoć Crvenog krsta u Beograd. Pet mjeseci se oporavljao od povreda i tortura. Iz Beograda se preko Splita prebacuje u Tuzlu a odmah nakon nekoliko dana odlazi na slobodnu brčansku teritoriju u Bolnicu koja se je nalazila na u selu Maoča.U martu 1993.godine počinje raditi kao jedini ginekolog na slobodnoj brčanskoj teritoriji.

Uprkos svemu što je preživio, zadržao je  ljudsku širinu bez mržnje prema bilo kome , pa je u političkom opredeljenju ostao izvan nacionalizama.

Čvrsto i ponosno je ostao pri svojim ljudskim, profesionalnim pa  i poltičkim principima do smrti i ništa ga nije moglo pokolebati i promjeniti.

Funkciju Predsjednika Ratnog predsjedništva obavljao je u periodu od 10.07.1994 – 19.04.1996. godine kada nas je zauvijek napustio.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.