Nikšić: SDP BiH nikome neće biti žirant, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću

Povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i sve češćih poziva na destabilizaciju bh. institucija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je na današnjoj press konferenciji rekao kako će SDP BiH i dalje doprinositi smirivanju tenzija, koje se ovih dana, zajedno sa svađama i prijetnjama političkih predstavnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, dižu do usijanja.

„I ranije smo ukazivali da je Referendum o Danu RS neustavan i nezakonit. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i ne mogu se mijenjati. Zato je referendum o Danu RS vrhunac urušavanja države BiH i njenih institucija. U daljem razvoju događaja, moguća su dva scenarija. Jedan od tih, koji bi bio bolji za BiH i za sve nas, jeste da je ovo samo predizborna priča za lokalne izbore. Međutim, izgledniji je drugi scenario, a to je da je ovo probni balon konačne razgradnje BiH. Kako se daleko ide sa najavama održavanja referenduma jeste i planiranje njegovog održavanja u Brčko Distriktu. Kako, na osnovu čega, se Distrikt našao u odluci Narodne skupštine RS?“, naveo je Nikšić i dodao da je sada u FBiH jako popularno napadati Milorada Dodika.

„U svim silnim napadima SDA zaboravlja da su za referendum u NSRS glasali i zastupnici Saveza za promjene, koji, zajedno sa SDA, čine Vijeće ministara BiH. Još 20. jula su poslanici SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili inicijativu, za koju su dobili podršku drugih stranaka, da se u institicijama razgovara na temu referenduma i da se napravi svojevrsni Savez za odbranu ustavnosti BiH. Tada je Bakir Izetbegović odbio ovu inicijativu. U međuvremenu su se u kafani našli Milorad Dodik i Bakir Izetbegović i znamo da tada nisu pričali o referendumu, nego o novom zaduženju, kako bi se pokazalo da su oni veliki spasioci građana. Što se tiče SDP-a, mi nećemo biti kulisa, ni žirant nikome, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću. Država BiH je iznad svega i zato ne želimo šutiti dok se BiH koristi za potkosurivanje“, rekao je Nikšić i pozvao bh. građane da dobro razmisle o čemu se ovdje radi.

„Ovima što se igraju sa državom i njenim institucijama poručujem da BiH nije onako slaba kao 1992. godine i da ne podcjenjuju građane i njihovu inteligenciju. Svađe oko referenduma su samo očajnički pokušaj prikrivanja nedjela onih koji su opljačkali BiH i njene građane. Naš stav je da ničiju pljačku ne treba kriti i sve stvari treba nazivati pravim imenom. Ovakvo stanje jedino odgovara onima koji BiH dijele po nacionalnoj osnovi, onima koji dijele ministarstva, javna preduzeća i gradove.

Hoće li iko reći šta je bilo sa neispunjenim predizbornim obećanjima? Gdje je nestala priča o 100.000 novih radnih mjesta i novim investicijama? Zašto se Fond PIO prvi put zadužio komercijalnim kreditom za isplatu penzija, jer sadašnja vlast nije u stanju na vrijeme isplaćivati iste?“, kaže Nikšić i zaključuje da će SDP BiH i dalje insistirati da se svi napadi na BiH i njene institucije, poput referenduma, riješe putem državnih sudskih i tužilačkih institucija.

„Na kraju, pozivam SDA i SNSD, ako su već u kafani zadužili građane za milijardu KM, da, što hitnije, nađu način za rješenje aktuelne krize u okviru insitiucija, a ne da se svađaju i jedni drugima prijete preko medija“, zaključio je Nikšić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.