KO SDP BiH ZDK

Nezakonit otkaz Senaidu Begiću je isključivo politička odluka vlasti ZDK

Na sjednici Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK-a održanoj 12.04.2016.godine data je puna podrška predsjedniku KO SDP BiH ZDK drugu Senaidu Begiću, a povodom informacije o prestanku mandata Senaida Begića na poziciji Direktora Javne ustanove Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i nezakonitog uručivanja otkaza Ugovora o radu od strane imenovanog V.D. direktora Dževada Hamzića. Niz nezakonitih radnji, činjenica da je otkaz uručen dok je Begić bio na bolovanju, u neradni dan, na kućnu adresu i svjesno kršenje Ugovora o radu koji je jasno definisao da se Begić po prestanku mandata trebao rasporediti na upražnjeno mjesto u službi zavoda u skladu sa njegovom stručnom spremom, nisu mogli proći neopaženo od strane Vlade ZDK i resornog Ministarstva zdravstva.

U prilog njegovom rasporedu u zavodu su pored Ugovora o radu i činjenice da su njegovi prethodnici na mjestu direktora Mirzeta Subašić iz Stranke za BiH i Sulejman Muminović iz SDA poslije okončanja svojih mandata ostali da rade kao najbliži saradnici direktora Begića. Stoga, Predsjedništvo jasno vidi razliku između političkih odluka koje u Skupštini ZDK donosi postojeća parlamentarna većina koju predvodi SDA i činjenica koje govore o poslovanju Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja u periodu dok je Senaid Begić bio direktor od 2012-2016.godine.

Zatečeno stanje u ovoj ustanovi na početku mandata 2012. prema revizorskom izvještaju bilo je veoma teško sa negativnim kretanjima i višemilionskim deficitom. Međutim u periodu od 4 godine Begić je sa svojim menadžmentom uspio da konsoliduje stanje u ovoj važnoj instituciji, da napravi zaokret i uspostavi pozitivan kurs u poslovanju i akumulirani deficit za četiri godine smanji za više od 10 miliona KM,poveća izdvajanja za zdravstvene ustanove za više od 8 miliona KM,poveća prihode zavoda za 15 miliona KM i između ostalog obezbijedi milionske projekte informatizacije zdravstva i rekonstrukcije i modernizacije zgrade zavoda.

Nismo iluzionisti i nismo očekivali da će mu to SDA sa njihovim premijerom Vlade Miralemom Galijaševićem priznati i produžiti mandat. Međutim bivši direktor Senaid Begić zaslužuje priznanje za svoj maksimalan angažman i postignute rezultate u mandatnom period 2012-2016, a ne otkaz . Mandat direktora Begića u Skupštini ZDK-a bio je često na provjeri posebno kod poslanika stranke SDA prilikom razmatranja Plana finansiranja Zavoda i Izvještaja o realizaciji istog. Višečasovne iscrpljujuće rasprave, orkestriran nastup poslanika SDA, pokušaji da se Begiću pripišu negativni rezultati koji su nastali kao posljedica lošeg rukovođenja ovom institucijom prije njegovog imenovanja nisu uspjeli. Svaki budući plan i Izvještaj je pokazivao napredak tako da su i poslanici SDA na kraju morali da se slože sa tom činjenicom. Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK-a je podržalo nastupe poslanika: Amila Buljubašića i Muniba Husejnagića koji su na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održanoj 11.04.2016. upravo pokrenuli nekoliko pitanja u vezi imenovanja i registrovanja u Sudu V.D. direktora koje nije urađeno u skladu sa zakonskom procedurom i gdje su jasno iznijeli činjenice koje ukazuju na sumnju da imenovani V.D. direktor uopšte može predstavljati zavod i potpisivati akte u ime zavoda jer postoje indicije da uopšte nije upisan u Službeni sudski registar.

Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK ističe još jednom podršku Senaidu Begiću I podržava njegovu inicijativu u Skupštini ZDK od 11.04.2016.g.u kojoj traži od Ureda za reviziju institucija F BiH da se izvrši nepristrasna profesionalna revizija poslovanja ZZO ZDK za njegov mandatni period kako se ne bi ostavila nerazjašnjenom bilo koja činjenica koja je bitna za poslovanje zavoda u njegovom mandatnom periodu.

Međutim radi zaštite našeg druga Senaida Begića, predsjednika KO SDP BiH ZDK-a, digniteta poslanika u sadašnjem sazivu i prethodnom sazivu Skupštine ZDK-a i rezultata rada za vrijeme mandata Direktora Kantonalnog Zavoda Zdravstvenog Osiguranja ( KZZO) Predsjedništvo osuđuje prešutnu podršku Vlade ZDK-a i ministra Dragoljuba Brenje o nezakonitom uručivanju otkaza Ugovora o radu.

Smatramo ovakve postupke bespredmetnim i bezobzirnim čiji je samo cilj eliminacija ljudi koji nisu podobni po stranačkoj pripadnosti. Upozoravamo da Vlada ZDK ili bilo koji drugi organ nema pravo na kršenje zakonskih procedura. Otkaz Ugovora o radu i poruka da ne postoji odgovarajuće radno mjesto za dojučerašnjeg uspješnog direktora koji je uspio u svom mandatnom periodu podići ovu ustanovu iz negativnog u pozitivan bilans, i pri tome je afirmisao u širim javnim relacijama je jednostavno i u etičkom i profesionalnom pogledu nekorektna.

Činjenica je da bi Senaid Begić kao bivši direktor svojim ugledom i uticajem bio smetnja Vladi i novoimenovanom V.D. direktoru te da se suština otkaza Ugovora o radu krije upravo u ovome. Šteta je da se na ovakav način vodi politika razračuna sa sposobnim kadrovima koji nisu članovi vladajuće koalicije na čelu sa SDA. Ove stranke, koje preko svojih predstavnika vrlo često kažu da rade čestito i pošteno, i ovim primjerom pokazuju da se radi samo o demagoškim deklaracijama. Za Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK značaj uloge koju Senaid Begić ima kao predsjednik KO SDP BiH ZDK i poslanik dobiće samo još više na važnosti.

Dajući još jednom podršku predsjedniku KO SDP BiH ZDK i bivšem direktoru Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Senaidu Begiću Predsjedništvo KO SDP BiH ZDK čini u potpunosti direktno odgovornim V.D.direktora Dževada Hamzića,ministra Dragoljuba Brenju i u konačnici Vladu ZDK-a koji su protivpravno lišili prava na rad našeg druga i hranioca četveročlane porodice.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.