16 dana aktivizma u mjesecu novembru

Jasnu poruku, da se rad politički stranaka ne treba svoditi samo od izbora do izbora, poslale su jučer aktivistice Foruma žena OO SDP BiH Tešanj.

Naime u petak, 9. Novembra, u prostorijama OO SDP BiH Tešan, u organizaciji OO FOŽ SDPBiH Tešanj, održan je okrugli sto na temu “Borba protiv nasilja u porodici”. Okrugli sto je upriličen povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u mjesecu novembru. Uvodničarka je bila Ševala Muslić,socijalna radnica iz Žepča.

Pored prisutnih, doprinos u radu je dao i Amir Srkalović, inspektor MUP Tešanj, zadužen za Referat nasilja u porodici, koji je informisao o aktivnostima.

Na okruglom stolu je istaknuta važnost promjene paradigme i shvatanja da nasilje u porodici nije privatna stvar, nego izuzetno ozbiljan društveni problem. Iako je ova problematika kod nas zakonski regulisana i postoje jasno definisane mjere i procedure prilikom intervenisanja u slučajevima nasilja u porodici, stanje ipak nije zadovoljavajuće. Sama ćinjenica da se o ovoj problematici u javnosti rijetko govori, jasno pokazuje da smo mi kao pojedinci, ali i kao društvo u cjelini, i dalje spremni gurati glavu u pijesak i praviti se da se takve stvari ne dešavaju u našem okruženju. Zabrinjavajuće je da često žrtve ili oni koji prijave slučajeve nasilja u porodici, budu stigmatizirani od strane zajednice ili čak da budu podvrgnuti dodatnom maltretiranju ili šikaniranju od strane nasilnika.

Neophodno je neprestano raditi na osvještavanju javnosti da niko ne treba i ne smije trpiti bilo kakav oblik nasilja. Moramo svatiti da svako od nas ima obavezu reagovati i prijaviti svaki slučaj nasilja ukoliko smo žrtve ili ukoliko imamo saznjanja da neko trpi nasilje u porodici, kako bi nasilnici bili adekvatno kažnjeni.

Slučajevi nasilja u porodici ostavljaju dalekosešne posljedice kako na članove tih zajednica, tako i na društvo u cjelini, jer uređena, harmonična i sretna porodica je temelj jakog i kvalitetnog društva, a svi zaslužuju da žive u takvom okruženju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.