FOŽ Mostar

16 dana aktivizma protiv nasilja u Mostaru

Razorna moć rodno zasnovanog nasilja sprječava žene da aktivno sudjeluju u društvenom i političkom životu, narušava odnose u porodici i zajednici i negativno djeluje na cjelokupno društvo. Prema nalazima istraživanja u BiH, više od polovine žena doživjelo je bar neki oblik nasilja nakon što je navršilo 15 godina.

Svjesni datog problema, aktivistice Foruma žena SDP BiH širom Bosne i Hercegovine su se priključile obilježavanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, i to organizacijom uličnih akcija koje su simbolično počele u svim gradovima u 11:55h. Tom prilikom, danas, na Španskom trgu u Mostaru okupile su se žene s ciljem da skrenu pažnju da nasilje nad ženama i nasilje u porodici nisu ekscesni oblici nasilja već su rezultat sistematskih odnosa rodne neravnopravnosti i nesrazmjernog odnosa moći između muškaraca i žena.

Kao socijaldemokratkinje, iznimno smo zainteresirane za potpuno razobličavanje rodno zasnovanog nasilja i poduzimanje mjera za njegovo suzbijanje do eliminacije jer je ono, uz druge faktore, jedna od zapreka postizanju ravnopravnosti i jednakopravnosti u društvu, a samim tim i bržem razvoju cjelokupnog društva.

Želimo demokratiju koja podrazumijeva i paritet i punu participaciju, koja će obezbijediti rodnu ravnopravnost, pravo na dostojanstven život bez nasilja, pravo na slobodan izbor, pravo na slobodnu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, jednakost svih porodica i podršku za njihovu neprocjenjivu društvenu ulogu brige o svojim članovima, bez obzira o tome o kojem obliku porodice se radi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.