Forum žena KO SDP BiH Sarajevo

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

25. novembar, jedan od najbitnijih datuma u u historiji Bosne i Hercegovine, dan kada su na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a postavljeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, obilježava se i kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svake godine na ovaj dan počinje svjetska akcija “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kao globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

25. novembar je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba koji je održan u Bogoti 1981. godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Skoro dvije decenije kasnije, 1999. godine Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kampanja “16 dana aktivizma” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra, 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Rezultati istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u BiH i dalje pokazuju da je polovina žena (čak 47 %) u BiH tokom života barem jednom bila izložena nekoj vrsti nasilja. Najrasprostranjenije je psihičko nasilje a iza njega slijedi fizičko nasilje. Seksualno nasilje doživjelo je tokom odraslog života 6 % žena. Ovi nalazi ukazuju da je u Bosni i Hercegovini prisutna “tolerancija na nasilno rješavanje konflikata” koja povećava rizike od nasilja nad ženama i da kao društvo prihvatamo kulturu nasilja.

Forum žena KO SDP BiH Sarajevo se uključuje u medijsku kampanju 16 dana aktivizma postavljanjem slike 16 DAYS na zidove profila na društvenim mrežama i dijeljenjem saopćenja kojim ukazujemo na značaj i važnost prepoznavanja i reagiranja na bilo kakve oblike nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama i djevojkama nije nikada nešto što se može prihvatiti, opravdati, tolerirati. – Ban Ki-moon, Generalni sekretar UN-a