Mostar

Promovirana knjiga Mirka Pejanovića “Država Bosna i Hercegovina i demokratija”

Promocija knjige prof. dr. sc. Mirka Pejanovića pod nazivom “Država Bosna i Hercegovina i demokratija”, koja je izazvala veliku pozornost stručne i znanstvene javnosti u BiH, upriličena je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Govoreći o knjizi, pročelnica Studija politologije doc. dr. sc. Gordana Iličić kazala je kako je, zahvaljujući znanstveno-stručnoj izvrsnosti i  snažnoj zauzetosti, Pejanović uspio kroz knjigu obuhvatiti značajne teme koje se tiču političke realnosti BiH.

Po njezinim riječima, te teme su: društveno-povijeni temelji državnosti BiH, EU i budućnosti BiH, proturječja i izazovi u razvoju parlamentarne demokracije u BiH te demokracija u lokalnim zajednicama.

– Unutar poglavlja društveno povijesni temelji državnosti BiH, prof. Pejanović uspio je zaroniti u važne teme među kojima se ističe upravo državnost BiH, koja je po njegovom mišljenju, potvrđena na referendumu za suverenost bih 1992. godine, naglasila je Iličićeva, citirajući autora: „BiH je tijekom povijesnog razvoja postala povijesni, politički, pravni i kulturološki okvir za razvoj nacionalnih identiteta u punoj političkoj ravnopravnosti hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda“.

Izvanredni profesor dc. cc. Milan Vego govorio je o drugom poglavlju knjige koji se odnosi na  EU i politička budućnost BiH . Kazo je kako se, kada je u pitanju put BiH u NATO i EU, može reći da je to strateški put koji se temelji na smjernicama Predsjedništva BiH usvojenih 2003. godine.

Ustvrdio je kako je prof. Pejanović  iskusni znanstvenik i sudionik mnogih zbivanja u proteklom razdoblju u BiH, kao i veliki poznavatelj svih prilika te da je, iako Pejanović ima neke stavove o kojima se može polemizirati, knjiga edukativno dobra te može poslužiti za mnoge informacije i ideje, posebice kada je u pitanju jačanje parlamentarne demokracije.

Po riječima samog autora, knjiga sadrži četiri zasebne tematske cjeline, a najviše zastupljena cijelina odnosi se na  proturječnosti razvoja parlamentarne demokracije BiH. U tom dijelu knjige, smatra prof. Pejanović,  izvedena je geneza razvoja političkog pluralizma u BiH i parlamentarnog odlučivanju u parlamentarnoj skupštini BiH.

Autor je u tom dijelu ponudio ideju da BiH nema osnovni konsenzus među vladajućim političkim strankama o državnom razvoju zbog čega u BiH do sada nisu uspjele predložene ustavne reforme.

Kako bi se došlo do većeg, boljeg i sadržajnijeg konsenzusa Parlamentarne skupštine BiH, u knjizi se zagovora institucionalno jačanje Parlamenta BiH i zagovora se da se povećavanje broj zastupnika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 na 90 kako bi se na taj i način dao  jedan drugi doprinos u oblikovanju zakona i parlamentarne moći.

Pejanović zagovora i ideju široke koalicije u BiH na projektu europske država BiH.

Knjiga je prije Mostara predstavljena u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.