Denis Bećirović

10 pitanja za poboljšanje međudržavnih odnosa BiH i Srbije

DESET (10) JAVNIH PITANJA

 

DELEGATA U DOMU NARODA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH DENISA BEĆIROVIĆA PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRU VUČIĆU

POVODOM INTENZIVIRANJA OPASNE POLITIKE UGROŽAVANJA DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA I NEZAVISNOSTI, SUVERENITETA I TERITORIJALNOG INTEGRITETA MEĐUNARODNO PRIZNATE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Gospodine Vučiću,

Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica Ujedinjenih nacija. To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti. Preciznije  rečeno: mi imamo državu i ustavnu i svetu obavezu da je gradimo, čuvamo i kada je ugrožena branimo svim raspoloživim sredstvima.

Država Bosna i Hercegovina nikada nije napadala svoje susjede. Naša država nikada nije izvozila ratove, ali su, nažalost, drugi uvozili zle ideologije i ratove u našu zemlju. Bosanskohercegovački građani su uvijek bili miroljubivi, dobronamjerni, ponosni i čestiti ljudi. Međutim, kada je država Bosna i Hercegovina ugrožena njeni patrioti su bezbroj puta dokazali da mogu biti najhrabriji, najodlučniji i najbeskompromisniji borci za svoju rodnu grudu.

Gospodine Vučiću, s ciljem poboljšanja međudržavnih odnosa Bosne i Srbije, kao i otklanjanja nekih od prepreka na tom putu, javno Vam postavljam sljedećih 10 pitanja:

  1. Gospodine Vučiću, na sastanku koji je 12. maja 2014. godine održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kojem sam i lično prisustvovao u kapacitetu jednog od čelnika najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, bio sam svjedok Vaše izjave da ćete poštovati nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine, kao i odluke legalnih organa naše države. Zašto, gospodine Vučiću, nakon brojnih izjava i sedam godina poslije ovog sastanka dozvoljavate da Milorad Dodik u Vašem prisustvu negira i diskreditira državu Bosnu i Hercegovinu?

 

  1. Zašto srbijanski funkcioneri ne poštuju konačne i obavezujuće odluke legalnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine?

 

  1. Zašto nikada niste Miloradu Dodiku skrenuli pažnju da je država Bosna i Hercegovina nedjeljiva i neupitna historijska i pravna činjenica i da nikada neće doći do razbijanja njenog teritorijalnog integriteta?

 

  1. Da li Vaša stalna šutnja o krajnje opasnim antidejtonskim i antiustavnim potezima Milorada Dodika znači i opravdavanje i podršku njegovoj destruktivnoj politici?

 

  1. Da li je istinita tvrdnja da ste Vi i Milorad Dodik dogovorili podjelu uloga i da Dodik govori ono što Vi mislite i želite? Da li je to jedini razlog zašto Vi nikada ne negirate Dodikove antidejtonske poteze ili postoje i još neki razlozi?

 

  1. Zašto Milorad Dodik nakon svakog sastanaka s Vama u Beogradu pojačava i radikalizira antidejtonsku i separatističku politiku? Vrijeme je, gospodine Vučiću, da i regionalnoj i međunarodnoj javnosti kažete istinu o tome šta to zaista dogovarate s Dodikom iza zatvorenih vrata.

 

  1. Nažalost, Bosna i Hercegovina, Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana su još uvijek „cisterne koje su do vrha napunjene benzinom“. Gospodine Vučiću, kako možete mirno tolerirati činjenicu da Milorad Dodik u Vašem prisustvu neodgovorno „pali vatru među cisternama benzina“?

 

  1. Zašto Srbija posljednjih godina usvaja opasne strategije nacionalne sigurnosti u kojima se ne poštuje nezavisnost i suverenitet države Bosne i Hercegovine?

 

  1. Države Bosna i Hercegovina i Srbija su članice Ujedinjenih nacija. Međunarodni sud pravde, glavni sudski organ UN-a, presudio je da je počinjen genocid nad Bošnjacima. Zašto još uvijek negirate sudski utvrđeni genocid i internacionalno preuzete obaveze Srbije?

 

  1. Predsjedniče Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća – Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora – dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Da li je moguće da  dio političke elite u Srbiji ni na početku treće decenije XXI stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite – kakva ili kolika država?

 

Gospodine Vučiću,

Dobrica Ćosić, koga velikosrpski pokret naziva „ocem srpske nacije“ neskriveno je trasirao velikodržavne aspiracije Srbije i u postdejtonskom periodu i, između ostalog, napisao:

„Dva veka mi imamo jedan isti cilj, a to je borba za oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. (…) Nijedan ratni cilj nije ostvaren samo u rovu. Nijedna ratna pobjeda nije zaključena oružjem. Svi su ratni ciljevi u istoriji sveta ostvareni u miru, produžavani u miru. Mi moramo u miru završiti rat i ostvariti naše istorijske ciljeve“.

Upravo ovu Ćosićevu strategiju pokušava ostvariti Milorad Dodik.

Vrijeme je da javno upozorite Dodika da ne sije lažne iluzije.

Nema podjele nedjeljive države Bosne i Hercegovine ni ratom, ni mirom.

Vrijeme je da se zauvijek odbace memorandumi SANU-a i neostvarive velikodržavne zamisli!

Učinite to zbog budućnosti građana i Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pomozite ljudima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini da prodišu punim plućima i otvore eru mira, uvažavanja i progresa za sve ljude bez obzira koje su nacije ili vjere.

Uredimo odnose između naših država na način kako to priliči susjedima i državama članicama UN-a, a ne na plemensko-etničkim osnovama.

Vrijeme je da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovni počnu iskazivati iskren, dobrosusjedski i korektan odnos, a ne da potiču etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginaliziraju državu Bosnu i Hercegovinu i njene državne organe.

Čuvajmo mir!

Borimo se za pravdu!

 

Prof. dr. Denis Bećirović


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu