Dom naroda Federalnog parlamenta

Žuljević tražio da se premijer očituje o novonastaloj situaciji u FBiH

Prije rasprave o dnevnom redu, delegat Aner Žuljević bezuspješno je tražio da jedna od tačaka na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta bude očitovanje premijera FBiH Fadila Novalića povodom novonastale političke situacije u FBiH.

Žuljevićev zahtjev je odbijen većinom glasova (17 “za”, 19 “protiv” i osam uzdržanih) a tražio je, između ostalog, da se premijerovim očitovanjem raščisti i pitanje – ima li parlamentarne većine u FBiH ili ne, a ako nema, da li eventualno slijedi neka nova većina?

Podsjetimo, Predsjedništvo Demokratske fronte (DF), jedne od učesnica vladajuće koalicije, saopćilo je proteklih dana da ta stranka izlazi iz vlasti te od premijera Novalića   je zatražilo da pokrene proceduru smjene četiriju DF-ovih ministra u njegovoj vladi.

Kao razlog su naveli da uredba koju je protekle sedmice usvojila Vlada krši zakonske i ustavne odredbe time što izvlašćuje resorna ministarstva iz procesa imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima, a neosnovano ovlašćuje Vladu.

Davanje Vladi takvih ingerencija, DF-ovi ministru su protumačili kao prepuštanje javnih kompanija “dvjema stranačkim centralama”, što u ovom slučaju znači – prepuštanje pod politički uticaj dvjema drugim učesnicama vladajuće koalicije – Stranci demokratske akcije i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH.

Premijer Novalić je nakon svih ovih događaja izjavio da neće pokretati proceduru za traženu smjenu DF-ovih ministara, ali neki politički i nepolitički faktori u Federaciji postavljaju dilemu – da li je najavljenim izlaskom DF-a iz Vlade došla u pitanje i aktuelna parlamentarna većina.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.