Aner Žuljević

Žuljević: Broj karcinoma u Mostaru raste, “Uborak” je deponija smrti

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH na današnjoj sjednici u okviru delegatskih pitanja podsjetio je da je deponija Uborak u Mostaru, nazvavši je deponijom smrti, i dalje veliki problem za stanovnike ovog grada. On je ukazao kako broj karcinoma u Mostaru je u porastu i ovom prilikom pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti da li su našli opasni piralen u otpadnim voda u Mostaru, ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s Postrojenja otpadnih voda u Mostaru. Direktoru Zavoda Esadu Bukalu je naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

Naime, nekoliko mjeseci ranije iz Zavoda je navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

– Mi i dalje u Mostaru imamo deponiju smrti Uborak. Broj karcinoma u Mostaru raste. Izgleda da se problem deponije pretvorio u političko pitanje. Na Vladi FBiH je bilo da je direktor Zavoda za agropedologiju FBiH porekao ranije izrečeno. Pa pozivam direktora Bukala da objavi da li je promjena mišljenje plod pritisaka – rekao je Žuljević.