Aner Žuljević

Žuljević: Broj karcinoma u Mostaru raste, “Uborak” je deponija smrti

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH na današnjoj sjednici u okviru delegatskih pitanja podsjetio je da je deponija Uborak u Mostaru, nazvavši je deponijom smrti, i dalje veliki problem za stanovnike ovog grada. On je ukazao kako broj karcinoma u Mostaru je u porastu i ovom prilikom pozvao direktora Federalnog zavoda za agropedologiju da kaže javnosti da li su našli opasni piralen u otpadnim voda u Mostaru, ili je sve morao poreći zbog određenih pritisaka.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH nije prihvaćen izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o aktivnostima i rezultatima vezanim za analizu mulja s Postrojenja otpadnih voda u Mostaru. Direktoru Zavoda Esadu Bukalu je naloženo da se obrati Parlamentu Federacije BiH i izda saopćenje za javnost kako bi pojasnio da Zavod nije radio mjerenje prisustva piralena, kao i sve ostale propuste koji su pratili ove aktivnosti.

Naime, nekoliko mjeseci ranije iz Zavoda je navedeno da su radili ispitivanja u postrojenjima prečistaća i da je nađen opasni otrov piralen.

– Mi i dalje u Mostaru imamo deponiju smrti Uborak. Broj karcinoma u Mostaru raste. Izgleda da se problem deponije pretvorio u političko pitanje. Na Vladi FBiH je bilo da je direktor Zavoda za agropedologiju FBiH porekao ranije izrečeno. Pa pozivam direktora Bukala da objavi da li je promjena mišljenje plod pritisaka – rekao je Žuljević.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu