Zijad Bećirović: Ohrabruju izjave Denisa Bećirovića

„Nije nikakva tajna da u Bosni i Hercegovini i regionu većina političkih struktura, posebno onaj na vlasti, predstavljaju spoj politike i kriminala. Tu pojavu definiramo kao politizaciju kriminala i kriminalizaciju politike. Također, poznati su svi tokovi novca tih struktura unutar, a posebno izvan Bosne i Hercegovine. To znaju vodeće obavještajne službe i njihove Vlade“.

Ovo u razgovoru za Vijesti.ba kaže Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)

On kaže da je na sceni širi srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski dogovor jednog dijela tih elita kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

„Za njih je Bosna i Hercegovina kondomijum, koji svoj suverenitet crpi iz Srbije i Hrvatske sa namjerama da jedan dio Bosne i Hercegovine u dogledno vrijeme postane dio Hrvatske, a drugi dio Srbije. U tome traže saveznike vani, posebno u posljednjih desetak godina kada na Zapadu vlada antimuslimanska histerija.

Tome pogoduje činjenica da Bošnjaci imaju najslabije političko vodstvo od osamostaljivanja BiH, koje također ‘šuruje’ sa hrvatskim i srpskim faktorom u tom pogledu“, kaže Bećirović.

Dodaje da svaka država ima pravo da štiti i promovira svoje interese, i da to pravo ima i Bosna i Hercegovina.

„Međutim, trebali bi se znati njeni interesi i njeni promotori. To u potpunosti nije jasno. Rusija je velika i utjecajna zemlja, koja ima svoje interese u regionu pa i u Bosni i Hercegovini. Prema ocjeni eksperata Rusija je izabrala pogrešne promotore svoje politike i interesa, koji u osnovi nanose štetu samoj Ruskoj federaciji u ovom dijelu svijeta. Država Bosna i Hercegovina kao mala zemlja i raskrsnica svjetova i civilizacija mora u svom vanjskopolitičkom djelovanju izgrađivati partnerske odnose sa svima, ali istovremeno znati i raditi na tome, da je njeno strateško opredjeljenje punopravno članstvo u NATO i EU“, navodi Bećirović.

On smatra da su u Bosni i Hercegovini prisutne su posljedice etničkih podjela iz rata, koje pojedini etnički lideri instrumentaliziraju kako bi došli ili se održali na vlasti. Dodaje da iz podijeljenog društva izviru i podijeljene politike.

„Međutim, slična situacija bila je i u Makedoniji do dolaska na vlast Zorana Zaeva (SDSM), koji je sa politikom ‘jedno društvo za sve’ uspio u relativno kratkom periodu za godinu dana eliminirati mnoge podjele u makedonskom društvu, osloboditi zarobljenu državu od strane režima i relaksirati odnose unutar različitih etničkih zajednica u samoj Makedoniji. Znači, to je moguće, jer je upravo danas godinu dana od imenovanja nove Vlade Republike Makedonije. Duh Zorana Zaeva se širi regionom i to je posebno važno za Bosnu i Hercegovinu kao multietničku državu i za predstojeće Opće izbore 2018“, ističe Bećirović.

Mišljenja je da je bosanskohercegovačko društvo heterogeno, ali da kroz historiju nije bilo isključivo ni za koga.

„I tu je veliki potencijal da se na predstojećim izborima pojave političke snage i političari, koji će raditi na stvaranju jednog društva za sve, u kojem će se svako osjećati slobodno prije svega kao građanin, pa onda kao pripadnik određene etničke ili vjerske zajednice. Zbog toga ohrabruju i izjave poput Denisa Bećirovića (SDP) i još nekoliko kandidata da žele raditi na izgrađivanju upravo takvog društva“, kaže Bećirović i dodaje:
„I na kraju sjetio bih se razgovora sa jednim američkim visokopozicioniranim dužnosnikom, koji je rekao da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina i njena budućnost i eventualna propast: ‘Ako propadnu SAD, propast će i Bosna i Hercegovina.’“