Melisa Lekić, potpredsjednica OO SDP Centar Sarajevo

Žene iz sjene

„ Šta nam vrijede nove fasade, ako su iza njih skriveni osjećaji uzrokovani zaboravom i nebrigom za domaćice „

Mnogi na prvu pomisle da su to žene kojima je lako, koje imaju vremena na pretek, koje ne moraju trpiti ništa, jer nemaju obaveze, nemaju od čega biti umorne, nisu opterećene brigama ni vremenom, nemaju od čega biti nenaspavane, nemaju se od čega vrtjeti noćima u krevetu, pa nemaju razloga za loš dan.

No, istina je daleko drugačija!

Ovo pišem o ženama koje nisu u radnom odnosu, koje brinu za dom.

Pišem o ženama, koje su zaboravljene od društva, kojima ponekad ni bližnji ne pokazuju poštovanje za njihove zasluge, koje su tu u svakom trenutku, u svim brigama i pobjedama.

Neke žene su svjesno izabrale ovaj put, a neke su postale domaćice spletom okolnosti, zbog gubitka posla. Bez obzira iz kojeg razloga su izabrale ovaj put, žene domaćice nimalo ne zaostaju za ženama koje su u radnom odnosu.

Svi oni koji podcjenjuju ženu domaćicu, nemaju pojma koliko su u krivu.

Ona svako jutro sprema djecu za školu, sprema doručak, ručak, večeru, krene sa pospremanjem, peglanjem, pranjem, ona koja pomaže oko zadaće, sluša brige, ona koja pruža ugodnu atmosferu djeci, suprugu jer je sve na svom mjestu, oko ničega se ne treba brinuti, jer se ona već za sve pobrinula.

Domaćicu itekako muče svakodnevne brige, gleda kako i na koji način ponekad za što manje novca spremiti ručak, pazi na plaćanje računa, pazi da djetetu kupi odjeću po prikladnoj cijeni.
Sebe zanemaruje, sebi je na zadnjem mjestu. A ne bi trebala, jer ona je važna kao i svaki član porodice, ona je važna, ona je žena. Njene želje i potrebe nisu ništa manje važne.

Ona je dadilja, majka, savjetnica, kuharica, fizički radnik, ona je sve što su i druge žene koje rade.

Svi želimo čuti lijepe pohvale, svi želimo podršku, tako žele i domaćice jer su se mnogo toga odrekle u korist najdražih i našeg društva.

One zaslužuju da njihov rad bude vrednovan, da ne budu žrtve nerazumjevanja i primitivizma društva.

Ne želim da domaćice budu žene iz sjene, želim da svaka žena ima pravo na zdravstveno i socijalno.

Želim da društvo nagradi njihov rad, trud i energiju koju ulažu u osnovne ćelije društva, bez koje nema prosperitetnog društva, zato baš moraju biti cijenjene od LOKALNE ZAJEDNICE, pa sve do VIŠIH NIVOA VLASTI!

Zato krenimo istog momenta, kroz našu LOKALNU ZAJEDNICU, budimo podrška oslonac našim domaćicama!