Ministarstvo odbrane BiH

Zekerijah Osmić odobrio početak zajedničke vježbe snaga BiH i EUFOR-a

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je odobrio ovu aktivnost kao sastavni dio Glavnog plana obuke OSBiH za 2014. godinu

Slika

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić odobrio je početak zajedničke vježbe civilno-vojne saradnje Oružanih snaga BiH i EUFOR-a „Zajednički napor 2014.“, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

"Kako se u javnosti prenose nepotpune ili pogrešne informacije u vezi sa zajedničkom vježbom Oružanih snaga BiH i jedinica EUFOR-a ‘Zajednički napor 2014’, koje mogu nedovoljno upućene građane uputiti na to da neko drugi organizuje ovu vježbu, osjećamo potrebu da informišemo javnost o stvarnim činjenicama.

Oružane snage BiH su u saradnji s EUFOR-om planirale združenu vojnu vježbu na poligonu Manjača krajem maja 2014. godine. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine je odobrio ovu aktivnost kao sastavni dio Glavnog plana obuke OSBiH za 2014. godinu. Kako je sredinom maja 2014. godine Bosnu i Hercegovinu zahvatila elementarna nepogoda izuzetnih razmjera, cijeneći sigurnosne izazove i kriznu situaciju izazvanu poplavama i klizištima, nakon provedenih konsultacija s načelnikom Zajedničkog štaba OSBiH i EUFOR-om, ministar Zekerijah Osmić je odobrio izmjenu Godišnjeg plana obuke za 2014. godinu i uz saglasnost ostalih zemalja učesnica svojom odlukom odobrio predloženu promjenu scenarija vježbe", navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane.

Promijenjenim scenarijem su zadržani predviđeni obim snaga (700 pripadnika OSBiH i 450 pripadnika EUFOR-a) i države koje će učestovati u vježbi.

Predviđeno je da vježba traje od 7. do 20. juna a realizirat će se na lokacijama u dolinama rijeka Bosne i Save.

Cilj vježbe je pružanje pomoći civilnim strukturama vlasti od  združenih struktura oružanih snaga i sagledavanje svih aspekata saradnje s civilnim strukturama, procesa planiranja operacija, komandovanja, komunikacije i donošenje odluka u okviru postojećih zakonskih okvira zemlje domaćina.

Scenario predviđa neposredno angažovanje svih pripadnika jedinica koje učestvuju u ovoj vježbi na aktivnostima pomoći civilnom stanovništvu u otklanjanju posljedica  elementarnih nepogoda.

Aktivnosti će biti usaglašavane na lokalnom nivou s predstavnicima lokalne vlasti imajući u vidu realnu situaciju, potrebe i prioritete, a zatim standardnom procedurom traženja pomoći, predviđenom Okvirnim zakonom o spašavanju ljudi i materijalnih odbara, analizirane i po procjeni prosljeđivane kroz strukture nadležnih civilnih vlasti u Operativni centar OSBiH.

Zahtjevi proslijeđeni u Operativni centar OSBiH biće razmatrani a zatim po procjeni i preporukama komandnih struktura vježbe i u skladu sa zakonskim nadležnostima biće odobravane od ministra odbrane BiH.

Na ovaj način OSBiH nastavljaju aktivnosti pomoći civilnom stanovništvu, zajedno sa združenim snagama EUFOR-a u znatno većem obimu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.