Zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš ovih dana gubi svoj smisao u Banovićima

Ustavna i zakonska je odredba da svaka osoba na području FBiH ima pravo na zdrav i ekološki prihvatljiv okoliš, koja u Banovićima ovih dana gubi svoj smisao.

Dok izvještaji institucija za praćenje kvaliteta zraka na području cijele FBiH pokazuju izuzetno nepovoljno stanje kvaliteta zraka zbog povećane koncentracije sumpordioksida i lebdećih čestica, u banovićkim naseljima Grivice, Bučik i Mrdići ova pojava prerasta u stanje kataklizme.

Pored redovnih izvora zagađenja zraka u zimskom periodu, već mjesec dana na Površinskom kopu “Grivice” RMU Banovići aktivan je požar izazvan zapaljenjem ugljenih stijena, koji svojim efektima život stanovnika pomenutih naselja čini nemogućim, direktno ugrožavajući njihovo zdravlje.

Pored ugroženosti zdravlja stanovnika naselja, direktno je ugroženo i zdravlje zaposlenika RMU Banovići koji direktno rade u pogonima Površinskog kopa “Grivice”, što je rezultiralo i pogoršanim zdravstvenim stanjem četvorice zaposlenika, o čemu odgovorni iz Rudnika ne žele govoriti.

Svima je poznato zbog čega rukovodstvo Rudnika ćuti, ali nam nije jasno zbog čega u ovom momentu ne reaguju predstavnici Ministarstva za okoliš i turizam FBiH, federalni inspektor za okoliš kao i Općinska služba civilne zaštite.

Ovim putem pozivamo sve pomenute da hitno preduzmu sve potrebne mjere, svako iz svoje nadležnosti, kako ne bi došlo do posljedica širih razmjera.

Podsjećamo sve prozvane da nečinjenjem dužnih radnji u ovom slučaju saučestvuju u vršenju krivičnog djela Onečišćenja okoliša iz člana 303. Krivičnog Zakona FBiH.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu