Savjet za zdravstvo SDP BiH Tuzlanskog kantona

Zbog COVID-19 ne smijemo zaboraviti i na druge bolesti

Savjet za zdravstvo KO SDPBiH Tuzla izražava zabrinutost zbog trenutne situacije u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu, uzrokovane pandemijom COVID-19.  Pandemija koju je  Svjetska Zdravstvena Organizacija proglasila još u martu 2020. godine usljed širenja virusa SARS-COV-2, ostavila je teške posljedice po zdravlje ljudi širom svijeta, a posebno u zemljama u razvoju kakva je i naša zemlja.

Ionako loš zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine pod pritiskom uvedenih mjera kriznih štabova nije mogao odgovoriti potrebama liječenja našeg stanovništva zapostavljajući tako liječenje drugih hroničnih bolesti (kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, malignih i drugih). Naši osiguranici bore se za liječenje svojih hroničnih bolesti usljed otkazivanja ili odgađanja raznih dijagnostičkih procedura, operativnih zahvata ili drugih modaliteta liječenja.

Također, postoji zabrinutost da su mnogi pacijenti preplašeni trenutnom situacijom ostali u svojim kućama procjenjujući da rizik obolijevanja od COVID-19 premašuje prednosti liječenja njihovih osnovnih bolesti.

S druge strane neadekvatna zaliha lične zaštitne opreme za pružatelje zdravstvenih usluga, ograničeni bolnički kapacitet, uključujući jedinice intenzivne njege, te nedovoljan broj testiranja dodatno usložnjavaju situaciju. Zbog uvedenih mjera u zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu naši osiguranici teško dolaze do adekvatne zdravstvene usluge ili su primorani istu potražiti u privatnim zdravstvenim ustanovama, što nije prihvatljivo za veliki dio stanovništva obzirom na njihov težak materijalni status. Obzirom da pandemija nije ni blizu svog kraja Savjet za zdravstvo KO SDPBiH Tuzla predlaže kompletnu reorganizaciju zdravstvenih ustanova u našem Kantonu, te pružanje zdravstvene usluge prilagoditi postojećoj situaciji kako ne bismo i dalje zapostavljali liječenje naših osiguranika.

Od nadležnih institucija vlasti zahtijevamo adekvatno snabdijevanje zdravstvenih ustanova zaštitnom opremom, te poduzeti mjere za olakšavanje procedura nabavke iste.

Savjet za zdravstvo KO SDPBiH Tuzla još jednom apeluje na građane Tuzlanskog kantona, a posebno starije i one sa udruženim bolestima, da se usljed pogoršanja epidemiološke situacije u našem Kantonu pridržavaju mjera socijalne distance, vrše stalnu higijenu ruku i nose maske u zatvorenim prostorijama. Doprinos koji daju građani u vremenu pandemije postupajući po  smjernicama zdravstvenih autoriteta je nemjerljiv, jer u suprotnom nijedan zdravstveni sistem na svijetu, pa ni naš, ne bi mogao podnijeti masovno obolijevanje naših građana.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu