Novo Sarajevo

Završni skup na temu „Obrazovanje, kultura, sport“

Uvod u trenutno stanje sistema obrazovanja u BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, dao je Sretko Žmukić, dugogodišnji školski radnik i kandidat za Skupštinu KS

Slika

Završni skup Općinske organizacije SDP BiH Novo Sarajevo održao se u srijedu, 8. 10. 2014. godine u sali mjesne zajednice Grbavica I, na temu „Obrazovanje, kultura, sport“.

Miroslav Živanović, predsjednik ove organizacije i kandidat za Parlament Federacije BiH, u uvodnim riječima izrazio je radost i ponos što je novosarajevska općinska organizacija u nizu tematskih skupova koje je održala uspjela tematizirati i predstaviti građanima rješenja iz oblasti političke participacije žena, komunalne infrastrukture, nezaposlenosti, s posebnim akcentom na mlade, obrazovanja, te i onih skoro zanemarenih oblasti u bh. društvu, kulture i sporta.

Uvod u trenutno stanje sistema obrazovanja u BiH, a posebno u Kantonu Sarajevo, dao je Sretko Žmukić, dugogodišnji školski radnik i kandidat za Skupštinu KS. Naglasio je kako je rasparčani obrazovni sistem, koji je u ingerenciji kantona u FBiH, donio nesagledive posljedice koje se itekako odražavaju i na situaciju na tržištu rada, ali kako se pomaci ujednačavanja polako osjete u posljednje dvije godine zahvaljujući naporima Federalnog ministarstva obrazovanja i mladih.

O dubini i težini posljedica zanemarivanja kulture i kulturne politike, koje se prenose i na druge sfere društva, govorio je Hadžem Hajdarević, trenutni poslanik, ali i kandidat za Skupštinu KS. Hajdarević je, između ostalog, skrenuo pažnju na to da u BiH dominira sindrom kolonijalne i sindrom kolonizirane svijesti, što vodi ka tome da bh. građanin više ne misli svojom glavom, niti se, u sferi kulture, izražava autentičnim, vlastitim vrijednostima, već postaje sluga unutar “posuđenog identiteta”.

O problemima u sportu govorio je Nedžad Fazlija, takođe trenutni poslanik i kandidat za Skupštinu KS, spomenuvši premala izdvajanja za ovu oblast, te je prezentirao načine na koje bi se mogli poticati klubovi i sportska udruženja, kako bi talentirani sportisti imali što bolje uslove. Posebno je naglašeno kako sport, kao i kultura, predstavljaju faktor ujedinjavanja društva i kako rješavanje problema ovih oblasti svakako treba biti jedan od prioriteta.

Prisutnim građanima takođe su se obratili i kandidati za sve nivoe vlasti, a nakon dijaloga upriličeno je druženje uz hitove stare rock muzike i razgovor.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.