Ajša Saračević, predsjednica OO SDP Novi Grad Sarajevo

Zaustaviti nelegalnu gradnju u Gandijevoj ulici!

Stanari iz ulice Gandijeva na Dobrinji C već nekoliko puta su mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo zbog gradnje novog objekta na parking prostoru ispred njihove zgrade.

Na zadnjem okupljanju bila sam prisutna sa članovima SDP BiH sa Dobrinje C, te mogu reći da ovo nije samo problem uzurpacije parking prostora (30 mjesta) već problem širih razmjera o kojem javnost treba pričati, a nadležni se aktivno uključiti u njegovo rješavanje.

Na apele stanovnika, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo putem Službe za inspekcijske poslove proglasili su se nenadležnim, dok je Pravobranilaštvo uputilo zahtjev prema Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za poništenje rješenja za odobrenje navedene gradnje.

Prema navodima Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo i ovaj i objekat koji je izgrađen 2019. godine, čijom sredinom prolazi linija razgraničenja, izašao je izvan okvira postojećeg Regulacijskog plana RS-a “Veljine”, a Služba za inspekcijske poslove nije nikada reagovala.

Odredbama Dejtonskog sporazuma, linija razgraničenja ne smije prolaziti kroz čvrste objekte, analogno tome preko iste ne mogu biti ni građeni. Navedeni parking prostori, kao i sklonište pripadaju stanarima Gandijeve ulice i ne mogu biti mjesto gradnje novih objekata bez saglasnosti građana, što nije bio slučaj.

Potrebno je putem Službe za inspekcijske poslove Općine Novi Grad Sarajevo osporiti započetu gradnju, uputiti zvanični dopis prema Opštini Istočna Ilidža za dostavu svih relevantnih akata koji su prethodili izdavanju dozvole i poništenje rješenja.

U ponedjeljak, 15.06.2020. godine u 10 sati stanovnici Gandijeve ulice će ispred zgrade OHR-a tražiti uključivanje Visokog predstavnika u ovaj proces, a SDP Novi Grad Sarajevo će se aktivno uključiti i pružiti punu pravnu i političku podršku zahtjevima.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu