Na inicijativu KO SDP BiH TK

Zatraženo pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa jer nema nijednog Hrvata u Vladi TK

Kako smo ranije obavijestili javnost, Povjereništvo Kantonalne organizacije SDPBiH Tuzla, zatražilo je od Kluba poslanika SDPBiH u Skupštini Tuzlanskog kantona da, preko poslanice SDPBiH iz hrvatskog naroda Vedrane Petrović, zakaže sjednicu Kluba Hrvata u Skupštini Tuzlanskog kantona na kojoj će se zatražiti pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa zbog neimenovanja ministara iz reda hrvatskog naroda u Vladi Tuzlanskog kantona.

Danas, 9. septembra, održana je sjednica Kluba Hrvata koji pored Vedrane Petrović, čini Boris Krešić iz DF-a, na kojoj je jednoglasno donesena odluka da se pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa po ovom značajnom pitanju.

Prema dosadašnjem iskustvu, a na osnovu Ustava Tuzlanskog kantona, pokretanje vitalnog nacionalnog interesa znači da Vlada TK ne može dalje funkcionisati, dok se Ustavni sud ne očituje po ovom pitanju.