Aner Žuljević

Zašto vlast štiti kriminalce?

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević zatražio je objašnjenje zašto vlast krije amandmane na Ustav koji ukidaju mogućnost zastare i amnestije za krivična djela u oblasti privatizacije, organizovanog i privrednog kriminala i niz drugih teških krivičnih djela poput silovanja, te spriječavaju svaku mogućnost amnestiranja osuđenih ratnih zločinaca.

Od 2014. godine ova dva amandmana na Ustav FBiH neko krije u ladici. Amandmane je predložila prethodna Vlada FBiH predvođena SDP-om BiH.

„Skandalozna je praksa vladajućih stranaka da po hitnoj proceduri usvajaju zakone kojim se siromaše, da ne kažem pljačkaju građani, a da paralelno za teška krivična djela pljačke građana rade na pravnom amnestiranju narodnih pljačkaša, omogućavanjem zastarijevanja tih djela i blokirajući usvajanje izmjena Ustava“, istakao je Žuljević.

Žuljević napominje da se navedeni amandmani još uvijek ne stavljaju na dnevni red, iako je prije godinu dana uputio inicijativu rukovodstvu Doma naroda o izjašnjavanju o istim.

„Pitam se da li trenutna vlast želi ozakoniti pljačku društvene imovine, čekajući da predmeti zastare u tišini?“

Žuljević je naglasio da je konačno vrijeme da se ovo pitanje pokrene i dobije svu pažnju vlasti i javnosti, kao i problematična prakse pomilovanja.

„Pitanje pomilovanja je jednako bitno i o njemu se također mora očitovati Dom naroda ili će trenutna vlast biti odgovornom za amnestiranje zločinaca od teških krivičnih djela.“ zaključio je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.