Vedran Kaser

Zašto se sjednice Skupštine ZDK još uvijek ne prenose uživo?

Sjednice skupštine Zeničko-Dobojskog kantona se ne prenose uživo i građani ovog Kantona nisu neposredno i pravovremeno upoznati kako njihovi predstavnici rade u skupštini.  Zastupnik SDP BiH u Zeničko-Dobojskom kantonu Vedran Kaser, ranije je već pokrenuo inicijativu o prenosu uživo i uključivanju medija i javnosti u rad Skupštine.

“Smatram da je potrebno da se sjednice skupštine Zeničko-Dobojskog kantona prenose uživo a ne povremeno putem reemitiranih prenosa koji se režu i ne predstavljaju stvarni uvid u tok sjednice. Inicijativa je već bila upućena i krajnje je vrijeme da se građanima omogući  da su  pravovremeno upućeni i da imaju pristup informacijama koje su od javnog značaja. Rad zastupnika, predstavnika koje su građani izabrali na izborima, u skupštini Zeničko-Dobojskog Kantona je od javnog značaja i njihovo pravo da su neposredno i upotpunosti informisani šta i kako rade oni koje građani plaćaju.”

Zastupnik je ovaj stav poduprijeo i činjenicama da na osnovu primjera drugih Kantona u Federaciji koji su uspostavili prenos svojih sjednica uživo,  gdje su neki od Kantona uspostavili i Kantonalne javne servise koji bi trebali da pomognu u informisanju javnosti. Također Zastupnik Kaser je iznio i potrebu za „kontinuiranim, objektivnim i profesionalnim izvješatavnjem građana o radu kantonalnih institucija“ pozivajući se i na analizu „Interdisciplinarne radne grupa za izradu Informacije o opravdanosti osnivanja Javnog servisa-Kantonalna televizij“ osnovane da ispita potrebu i važnost javnog servisa u Zeničko-dobojskog Kantona koja je ovo navela kao važnu preporuku.

„Zeničko-Dobojski kanton je treći kanton po broju stanovnika u Federaciji i četvrti po površini, a nema uspostavljen Kantonalni Javni servis niti uspustavljen prenos sjednica uživo iz skupštine. Mnogi manji Kantoni u Federaciji imaju to već uspostavljeno. Jedan od stubova demokratije su fer i pošteni izbori ali bez slobode izražavanja i informisanja javnosti putem medija, demokratija gubi na svom značaju. Posebno je apsurdno nemati prenos sjednice Skupština uživo u vremenu kada uz pomoć savremenih tehnologija to skoro da i ne predstavlja nikakav trošak“, izjavio je zastupnik Kaser.

Foto: klix.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu