Vedran Kaser

Zašto se sjednice Skupštine ZDK još uvijek ne prenose uživo?

Sjednice skupštine Zeničko-Dobojskog kantona se ne prenose uživo i građani ovog Kantona nisu neposredno i pravovremeno upoznati kako njihovi predstavnici rade u skupštini.  Zastupnik SDP BiH u Zeničko-Dobojskom kantonu Vedran Kaser, ranije je već pokrenuo inicijativu o prenosu uživo i uključivanju medija i javnosti u rad Skupštine.

“Smatram da je potrebno da se sjednice skupštine Zeničko-Dobojskog kantona prenose uživo a ne povremeno putem reemitiranih prenosa koji se režu i ne predstavljaju stvarni uvid u tok sjednice. Inicijativa je već bila upućena i krajnje je vrijeme da se građanima omogući  da su  pravovremeno upućeni i da imaju pristup informacijama koje su od javnog značaja. Rad zastupnika, predstavnika koje su građani izabrali na izborima, u skupštini Zeničko-Dobojskog Kantona je od javnog značaja i njihovo pravo da su neposredno i upotpunosti informisani šta i kako rade oni koje građani plaćaju.”

Zastupnik je ovaj stav poduprijeo i činjenicama da na osnovu primjera drugih Kantona u Federaciji koji su uspostavili prenos svojih sjednica uživo,  gdje su neki od Kantona uspostavili i Kantonalne javne servise koji bi trebali da pomognu u informisanju javnosti. Također Zastupnik Kaser je iznio i potrebu za „kontinuiranim, objektivnim i profesionalnim izvješatavnjem građana o radu kantonalnih institucija“ pozivajući se i na analizu „Interdisciplinarne radne grupa za izradu Informacije o opravdanosti osnivanja Javnog servisa-Kantonalna televizij“ osnovane da ispita potrebu i važnost javnog servisa u Zeničko-dobojskog Kantona koja je ovo navela kao važnu preporuku.

„Zeničko-Dobojski kanton je treći kanton po broju stanovnika u Federaciji i četvrti po površini, a nema uspostavljen Kantonalni Javni servis niti uspustavljen prenos sjednica uživo iz skupštine. Mnogi manji Kantoni u Federaciji imaju to već uspostavljeno. Jedan od stubova demokratije su fer i pošteni izbori ali bez slobode izražavanja i informisanja javnosti putem medija, demokratija gubi na svom značaju. Posebno je apsurdno nemati prenos sjednice Skupština uživo u vremenu kada uz pomoć savremenih tehnologija to skoro da i ne predstavlja nikakav trošak“, izjavio je zastupnik Kaser.

Foto: klix.ba