OO SDP BiH Tešanj

Zašto Načelniku Općine Tešanj ne smeta ustaški doglavnik Ademaga Mešić, a smeta Narodni heroj Huso Hodžić?

Devetog maja 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljenja jedna ideologija, koja je odnijela milione ljudskih života. Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera, prije 74 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat.

Bosna i Hercegovina koja je, u Drugom svjetskog ratu, podnijela, od svih dijelova bivše Jugoslavije, najveći teret antifašističke borbe, ne smije biti tolerantna na bilo kakva ispoljavanja fašističkih, nacističkih, šovinističkih i sličnih ideologija i djelovanja.

Danas smo svjesni da prije 74 godine jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sam fašizam. On je ostao u životu do danas, na svim kontinentima, pa i u Evropi, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, sa zabrinjavajuće velikim uticajem u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji i Hrvatskoj.

SDP BiH baštini tekovine antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva. Afirmacija vrijednosti antifašizma predstavlja jedan od ključnih civilizacijskih zahtjeva, a u njima treba crpiti inspiraciju za razvitak humanog, pluralnog, solidarnog i demokratskog društva.

Najnovija dešavanja na 28. sjednici OV Tešanj, održanoj krajem mjeseca aprila, nas u OO SDP BiH Tešanj obavezuje da reagujemo na veoma opasne tvrdnje Načelnika Općine Tešanj gosp. Suada Huskića. Načelnik je u odgovoru na Vijećničku inicijativu vijećnika SDP BiH Hasana Galijaševića, o povratku Spomen ploče Narodnog heroja Huse Hodžića, istakao, između ostalog, da je „antifašizam osjetljiva tema“. Shodno Načelnikovom odgovoru, kao logično, se nameće pitanje kakve su to vrijednosti prihvatljive za vlast u Tešnju?

Podsjećamo ovom prilikom građane općine Tešanj da 2015. godine Načelniku Huskiću nije bilo osjetljivo pitanje i nije vidio ništa sporno kada je u prostorijama Općine Tešanj, ali i drugim javnim ustanovama, bila izložena slika ustaškog doglavnika Ademage Mešića, tobože pravdajući izlaganje time da je u pitanju slika na kojoj je Ademaga Mešić predstavljen kao jedan od gradonačelnika Tešnja, iz perioda 1878-1945. godine. Veoma zanimljiva tumačenje, izuzetno obrazovanog, Načelnika koji je, sasvim smo sigurni, upoznat s činjenicom da Adem aga Mešić nikada nije bio gradonačelnik Tešnja

http://www.opcina-tesanj.ba/index.php/uprava/opinsko-vijece/zapisnici/16223-zapisnik-sa-36-sjednice-vijeca

Uz aktuelnu vlast u Tešnju (SDA), svakako, možemo vezati i izmještanje spomenika Narodnog heroja Huse Hodžića iz centralnog parka u Tešnju, što uz najnovije protivljenje vraćanju Spomen ploče Narodnog heroja na sportsku dvoranu u okviru kompleksa „Musala“, koja je „nikla“ na temeljima nekadašnje tek renovirane, a ubrzo srušene, sporstske dvorane „Partizan“, lako možemo doći do zaključka da je u Tešnju već godinama na snazi pokušaj sve očitije degradacije tekovina antifašističke borbe.

Zato, koristimo i ovu priliku da pozovemo sve građane i institucije sa područja općine Tešanj da se aktivno uključe u odbranu tekovina antifašističke borbe na našim prostorima i da pomognu očuvati sjećanje na Narodne heroje Husu Hodžića i Nisama Albaharija, vijećnika ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Edhema Pobrića i mnoge druge istaknute ličnosti koje su dale svoj doprinos u antifašističkoj borbi.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u toj borbi položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih mi nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma, jer oni koji zaborave vlastitu prošlost, ne mogu imati ni budućnost.

Građankama i građanima općine Tešanj, ali i svim antifašistima u BiH i svijetu želimo čestitati 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom sa

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu