Zaštiti ključni zdravstveni kadar, objaviti rezultate testiranja i snadbjevenost opremom

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pruža podršku medicinskom osoblju cijele Bosne i Hercegovine na odlučnom angažmanu u prevenciji, kao i borbi protiv postojećih slučajeva zaraženih Korona virusom.

Momenti poput ovih dodatno pokazuju svu moć znanja, bitnost solidarnosti i potrebu za jakim zdravstvenim sistemom. SDP naročito pozdravlja sve napore doktora i medicinskog osoblja koji su najistureniji u ovoj situaciji i nose ogroman teret.

Stoga, pozivamo i građane da odgovornije postupaju i ne ponove greške poput one u Mostaru, kako bi i doktorima olakšali zadatak. Poštivanje propisa je najbolji način da se doktori ne opterete. Situacija zahtjeva da se vodi računa o zdravstvenom kadru svih profila, jer se u ovoj situaciji ljudstvo pokazuje ključnim, a ne treba zanemariti da i stariji doktori spadaju u rizičnu skupinu. Stoga, zdravstvene institucije kao i sistem moraju posebno zaštiti ključni zdravstveni kadar u ovoj epidemiji.

SDP predlaže da se svaki dan obavijesti javnost o broju testiranih i rezultatima testova, kao i da se da pregled snadbjevenosti zdravstvenih institucija zaštitnom opremom, kao bi se pravovremeno moglo reagovati sa svih nivoa. Ovo nije vrijeme da se kriju bilo kakvi nedostaci koji mogu ugroziti širu populaciju.

SDP pozdravlja napore doktora u Banja Luci, koja je prva pogođena epidemijom, ali i mjere poduzete u Tuzli, Zenici, Mostaru, Sarajevu i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. SDP posebno pozdravlja odluku doktora Dragana Stevanovića, Bakira Nakaša i Željka Lera da se odluče javiti na službu dok traje epidemija, te apelujemo i na ostale ljekare i zdravstvene radnike koji nisu angažirani da se povedu za njihovim primjerom.

SDP obavještava javnost još jednom da su mladi SDP-a na raspolaganju za pomoć pri kupovini životnih namirnica i lijekova osobama treće životne dobi ili rizičnim skupinama.

Također, SDP je i dosad podržavao heroje u bijelom, ali naša podrška, kao ni dosad, neće biti samo deklarativna, nego ćemo učiniti sve da položaj medicinara u cijelom Bosni i Hercegovini učinimo boljim, jer situacije poput ove pokazuju bitnost jedinstva cijele države, bitnost dobrog zdravstvenog sistema i SDP će učiniti sve da zdravstvo vrati onima kojim i pripada.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu