Maja Bjelan-Karičić

Započela realizacija projekta MZ Vratnik

Na Vratniku, u sklopu školskog dvorišta OŠ Hamdija Kreševljaković, gradi se dječije igralište koje će omogućiti zabavu i igru brojnim mališanima ovog starogradskog naselja.
Izgradnja dječijeg igrališta jedan je od prioriteta koje su građani ove mjesne zajednice navodili u prethodnom periodu, ali zbog specifičnosti samog Vratnika, bilo je teško naći lokaciju za gradnju. Jedina lokacija pogodna za ove radove bila je u dijelu dvorišta osnovne škole, za što je OŠ Hamdija Kreševljaković dala potrebne saglasnosti.

Igralište će u jednom dijelu imati pješčanu podlogu, dok će drugim dijelom biti izgrađeno kaskadno, u tri nivoa – sa zelenom površinom. Imat će i sav prateći mobilijar, pa će mališanima na raspolaganju biti drvena kućica sa ljestvama i mrežom za penjanje, ljuljačka, klackalice, vrtuljak, njihalice u obliku konjića i motocikla i drugo. Postavit će se i jedna klupa, te korpe za otpatke. Igralište će biti ograđeno i ugradit će se nova ulazna kapija.
Ovo je četvrto igralište koje se gradi u sklopu projekta “Jačanje uloge MZ u BiH”, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju Vlade Švicarske i Švedske. Ukupna vrijednost izgradnje igrališta na Vratniku je 22.400 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 5.400 KM.

Kroz projekat “Jačanje uloge MZ u BiH” prošle godine izgrađena su dječija igrališta na Mošćanici i Sedreniku, a u toku je izgradnja dječijih igrališta na Širokači i Vratniku.

Predsjednica Mjesne zajednice Vratnik, Maja Bjelan-Karičić ističe zahvalnost svim članovima savjeta na saradnji u realizaciji projekta, te donatorima i općinskoj administraciji koji su prihvatili ovu ideju.
“Željeli smo na Vratniku napraviti igralište na kom će se djeca moći bezbjedno igrati, sigurni od pasa lutalica i bez straha od saobraćajnih nesreća itd. Nadam se da će roditelji i djeca iskoristiti ovo igralište, a da će ga Vratničani čuvati. Ovo je drugo igralište u godini dana koje je napravljeno na Vratniku. Prvobitno je napravljeno igralište u sklopu dječijeg obdaništa, dok je ovo igralište namijenjeno djeci od 3 do 14 godina.